Angela Merkel, invitată la Washington de Barack Obama - prima întâlnire după scandalul interceptărilor

Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel.
Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a fost invitat la Casa Albă de către preşedintele Statelor Unite Barack Obama la ceea ce ar putea fi o încercare de consolidare a relaţiilor bilaterale după scandalul interceptărilor efectuate de NSA asupra convorbirilor telefonice ale mai multor lideri mondiali.

Relaţiile diplomatice dintre Statele Unite şi Germania au fost zguduite de dezvăluirile privind interceptările pe care NSA le efectua asupra discuţiilor telefonice ale cancelarului german Angela Merkel.

”Preşedintele Obama a sunat-o pe Angela Merkel şi i-a urat o refacere rapidă după accidentul de schi, invitând-o să efectueze o vizită la Washington într-un moment care va conveni ambelor părţi, în lunile următoare", a transmis Casa Albă.

În luna octombrie, revista germană ”Der Spiegel” a dezvăluit o serie de informaţii care indică faptul că telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel a fost ascultat de către NSA încă din 2002.

Modul în care se făceau interceptările,a fost dezvăluit de către spionul dublu Edward Snowden şi confirmat de ”Der Spiegel”. Pentru operaţiunile de spionaj, SUA avea o unitate specială numită Special Collection Services, cu sediul chiar în ambasada americană din Berlin prin care intercepta toate convorbirile guvernamentale din oraş.

La momentul respectiv, SUA nu s-a obosit să nege dezvăluirile şi a evitat să confirme efectuarea interceptărilor printr-un limbaj diplomatic.

”SUA nu interceptează şi nu va intercepta sau înregistra convorbirile cancelarului german”, preciza atunci Casa Albă, fără să includă şi timpul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe