Google invadează corpul uman

Aşa arată unul dintre modelele „Google Glass” sau ochelarii conectaţi la internet lansaţi de Google.
Aşa arată unul dintre modelele „Google Glass” sau ochelarii conectaţi la internet lansaţi de Google. (www.google.com/glass)

Google se bazează pe reţelele sociale pentru ca “ochelarii conectaţi la internet” să ajungă la cât mai mulţi oameni.

Primele vânzări ale dispozitivului ce poartă numele de “Google Glass” vor avea loc doar pe bază de invitaţie.

Cei aproximativ 10.000 de posesori ai Glass ce au început să testeze dispozitivul anul acesta, vor putea invita până la trei prieteni să-l achiziţioneze. Primii utilizatori ai Glass sunt în principal programatori şi câştigători ai unui concurs online ce a avut loc anul acesta. Cei ce vor primi invitaţie, vor trebui să plătească 1.500 $ pentru un dispozitiv Glass, ce funcţionează precum un smartphone cu excepţia faptului că este purtat pe cap precum o pereche de ochelari. Dispozitivul include un difuzor, o cameră hands-free şi un afişaj în miniatură ce este ataşat de cadru, în faţa ochiului drept.

Google încă plănuieşte să lanseze anul viitor un model “mai puţin scump” al Glass. Preţul exact şi momentul în care va apare versiunea pentru producţia de masă nu este ştiut încă.

Este o strategie familiară pentru Google să se bazeze pe utilizatorii anteriori ai produselor de test, pentru a-şi mări numărul de utilizatori. Compania din Mountain View, California a făcut ceva similar în 2004 după ce a lansat Gmail, serviciul de email gratuit.

Glass a generat deja unele îngrijorări printre critici, ce consideră că utilizatorul unui astfel de dispozitiv poate invada spaţiul personal al celorlalţi, folosind camera ascunsă pentru a filma sau face fotografii, fără ca aceştia să-şi dea seama. Alţii sunt îngrijoraţi că Glass va genera mai multe interferenţe de ordin tehnologic în societate, făcând astfel posibil ca oamenii să fie online în permanenţă.

Glass a generat deja unele îngrijorări printre critici, ce consideră că utilizatorul unui astfel de dispozitiv poate invada spaţiul personal al celorlalţi, folosind camera ascunsă pentru a filma sau face fotografii, fără ca aceştia să-şi dea seama.

Conform Wall Street Journal, Glass se pare că nu va fi singurul dispozitiv pe care îl poţi folosi “ataşat de tine”. Google este în fazele finale de creaţie a propriului “ceas inteligent” şi a început să poarte discuţii cu furnizorii din Asia pentru a începe producţia de masă.

Conform aceluiaşi raport, ceasul va avea sistem de operare Android şi va avea drept caracteristică Google Now, asistentul tehnologic personal al companiei, ce oferă recomandări şi informaţii, chiar înainte ca oamenii să ştie că au nevoie de ele. Google a afirmat că se focalizează, în particular, pe durata de viaţă a bateriei.

De asemenea, Google crede că Glass va promova interacţiuni pline de semnificaţie, oferind oamenilor un motiv mai puţin să privească în jos la un ecran de smartphone, la fiecare câteva minute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură