Noua 'Mantie a invizibilităţii' poate să facă obiectele nevăzute
alte articole
Ziua în care o mantie a invizibilităţii va fi agăţată pe un umeraş din şifonier s-ar putea să nu fie foarte departe. Un mic dispozitiv care poate să facă chiar şi obiecte mari invizibile a fost creat de către cercetătorii Centrului Singapore-MIT Alianţa pentru Cercetare şi Tehnologie (SMART).
Acest dispozitiv este fabricat din cristale de calcit şi foloseşte efecte de anizotropie optică pentru a crea iluzia că se poate vedea prin el.
“Prin ‘deformarea’ spaţiului, putem să facem raza de lumină să fie emisă după reflexia de pe suprafaţa obiectului, orientată şi poziţionată ca şi când ar fi fost reflectată de ovoglindă perfect dreaptă”, afirmă George Barbastathis, profesor în optică şi inginerie mecanică, responsabil al proiectului, într-un interviu electronic.
Barbastathis şi echipa sa a alăturat două piese de calcit împreună, creând un fel de “configuraţie oglindă” pentru a crea această iluzie. “Pot fi folosite diferite materiale, dar calcitul oferă combinaţia perfectă pentru această anizotropie accentuată şi, în acelaşi timp, fiind foarte accesibilă şi la un preţ destul de redus”, spune el.
O imagine arată acest dispozitiv în acţiune. El acoperă o bucată de hârtie roz îmbibată în “ulei de laser”, care devine invizibilă în zona acoperită de calcit, inclusiv culoarea sa.
Tehnologia încă nu este perfectă. “Limita fundamentală a momentului actual este bidimensionalitatea; de exemplu, efectul de transparenţă se poate observa dintr-o singură parte, în timp ce, din lateral se poate vedea obiectul destul de clar”, a afirmat Barbastathis.
Efectul este mai puţin eficient în medii non-lichide. Conform afirmaţiilor domnului Barbastathis, folosirea uleiului de laser sau a apei “aduce rezultatele acestui dispozitiv aproape de perfecţiune”, în timp ce efectul este mai puţin evident atunci când este expus la aer.
“Dar, din nou, toate acestea se bazează pe ceea ce cunoaştem pe moment, iar acesta este un teren activ de cercetare, astfel că vom putea fi surprinşi pe viitor”, afirmă el.
Cu toate că tehnologia s-ar putea să nu fie încă destul de matură pentru a o folosi în mod practic, este un salt înainte pentru cercetători. Oamenii de ştiinţă s-au scufundat în cercetarea tehnologiei dispozitivelor invizibilităţii, care dau rezultate pe obiecte vizibile cu ochiul liber.
Cercetătorii germani au reuşit în 2010 să facă o bucată de aur invizibilă din toate unghiurile de vedere folosind cristale poroase, totuşi ei au reuşit acest lucru doar pe obiecte microscopice. Mai există şi un cercetător japonez care dezvoltă aşa-numitul “camuflaj optic”, totuşi, acesta se bazează pe camere de proiecţie pentru a proiecta imaginea din spatele obiectului.
“La momentul actual, noi (şi alte grupuri de cercetători de peste glob) încă îşi mai bat capul cu fizicile de bază ale acestei probleme”, spune Barbastathis.
Preocupările sale sunt captate acum de modalităţile şi provocările oferite de matematica şi fizica necesară în acest proiect şi modul în care lumina trebuie să se comporte în jurul obiectului. El adaugă că în timp ce cercetătorii au mai învăţat câte ceva despre fizica luminii în timpul cercetărilor asupra acestui dispozitiv, pentru el, ca inginer şi om de ştiinţă, “este foarte incitant să împingi limitele modului în care putem să facem lumina să se comporte ciudat, moduri care înainte ni se păreau imposibile.”
Foloasele practice ale unui astfel de dispozitiv sunt variate. În afara foloaselor în domeniile securităţii şi cele militare, Barbastathis afirma că ele pot fi folosite pentru orice de la jucării până la amenajări de interior, dar se grăbeşte să afirme că toate acestea sunt doar speculaţii, şi că din momentul în care tehnologia va intra pe piaţă nu se ştie cu ce vor veni companiile.
“Istoria a arătat că atunci când ştiinţa devine atât de incitantă, aplicaţii foarte ample vin în beneficiul vieţii de zi cu zi a oamenilor, chiar dacă acum nu suntem siguri în ce fel se vor manifesta aceste aplicaţii”, afirmă Barbastathis.
“Aplicaţiile comerciale au un mod de a ne surprinde atunci când industria începe să se implice”, spune el.