Noul radiotelescop MeerKAT captează cea mai clară viziune a Centrului Galactic
alte articole
„Am vrut să demonstrăm capacităţile ştiinţifice ale acestui nou instrument“, a afirmat Fernando Camilo, om de ştiinţă la South African Radio Astronomy Observatory (SARAO), care a construit şi utilizează telescopul MeerKAT situat în regiunea semi-aridă din Karoo (Africa de Sud). Acest observator a fost deschis oficial la 13 iulie a.c., după un deceniu de proiectare şi construcţie.
„Centrul Galactic a fost o ţintă evidentă: unică, având un impact vizibil izbitor şi plin de fenomene inexplicabile, dar, totodată foarte dificil de obţinut imagini folosind numai radiotelescoape“, a declarat Camilo.
Centrul Galactic – centrul aflat în stare de mişcare al galaxiei Calea Lactee, situat la o distanţă de ~27.000±1000 ani lumină de Pământ în direcţia constelaţiilor Săgetătorul, Ophiuchus şi Scorpionul în locul în care Calea Lactee apare cea mai luminoasă - este înconjurat în mod permanent de nori de gaz şi praf care îl fac invizibil de pe Pământ prin intermediul telescoapelor obişnuite.
Cu toate acestea, razele infraroşii (IR), razele X sau razele Röntgen şi, în special, lungimile de undă radio penetrează praful şi deschid o fereastră în această regiune în care se crede că există o gaură neagră unică, foarte mare. "Deşi MeerKAT este folosit doar de câteva zile şi avem încă multe de îmbunătăţit, am decis să ţintim direct obiectivul şi am fost uimiţi de rezultate", a relatat Camilo într-o declaraţie.
„Această imagine este remarcabilă“, afirmă Farhad Yusef-Zadeh de la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois (SUA), unul dintre principalii experţi mondiali în structuri de filamente misterioase existente în apropierea găurii negre centrale, dar nicăieri altundeva în Calea Lactee.
Aceste misterioase filamente magnetice lungi şi înguste au fost descoperite în 1980, folosind radiotelescopul Very Large Array (VLA), situat în San Augustin din New Mexico (Statele Unite ale Americii), dar originea lor rămâne încă un mister. „Imaginea obţinută cu MeerKAT este foarte clară“, continuă Yusef-Zadeh, „prezintă multe caracteristici care nu au mai fost văzute niciodată, inclusiv surse compacte asociate cu unele dintre filamentele magnetice, care ar putea oferi cheia pentru a descifra codul şi a rezolva enigma în acest deceniu“.
MeerKAT este un proiect sud-african, un precursor al International Square Kilometre Array (SKA) şi este format din 64 de antene parabolice (sau plăci), fiecare cu diametrul de 13,5 metri. Antenele parabolice au un design extrem de eficient, cu până la patru sisteme de receptoare criogenice care funcţionează în diferite benzi ale spectrului radio.
Articol de referinţă: MeerKAT radio telescope inaugurated in South Africa – reveals clearest view yet of centre of the Milky Way