China testează un automat cu laser. Criticii combat veridicitatea informaţiilor
alte articole
Pentru a convinge scepticii, o companie chineză care a intrat în atenţia mass mediei internaţionale după ce a dezvăluit producerea “automatului AK-47 laser” – despre care a susţinut că poate lovi o ţintă de la o distanţă de aproape un kilometru – a publicat un material video cu testarea armei pentru a dovedi capabilitatea acesteia, potrivit Zero Hedge.
Site-ul www.taskandpurpose.com, dedicat armatei şi veteranilor din SUA, s-a numărat printre primii care au contrazis afirmaţiile publicate în ziarul South China Morning Post (SCMP) despre ZKZM-500, o armă produsă de Institutul de Optică şi Mecanică de Precizie Xian, din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
În final, raportul SCMP a susţinut că arma ar putea “trece prin haine într-o fracţiune de secundă... Dacă materialul este inflamabil, atunci întreaga persoană va lua foc. Durerea ar fi insuportabilă”, a declarat un expert chinez în arme, fiind citat de SCMP.
Totuşi, site-ul Task and Purpose a scris: “Este greu de crezut că aceşti chinezi au creat un fascicul de energie suficient de bine direcţionat care poate incendia inamicii de la o distanţă de aproximativ 800 de metri fără a fi refractat de factori de mediu precum praf sau ceaţă – totul cu un “pachet de baterii de litiu reîncărcabile, similare cu cele folosite la smartphone-uri”.
Într-adevăr, o mare parte a scepticilor s-au axat pe ceea ce ar fi un salt fără precedent şi aproape de necrezut în tehnologia laser, după cum a susţinut TechCrunch. “Puterea necesară pentru a da foc unei persoane instantaneu de la 800 de metri este cu adevărat mare. Haideţi să facem câteva calcule aici”.
TechCrunch a explicat:
“Articolul [din SCMP] susţine că arma este alimentată de baterii reîncărcabile litiu-ion (Li-Ion), similare cu cele folosite în telefoane (deşi, fără îndoială, mai mari). Şi se spune că arma este capabilă să tragă 1.000 de focuri de câte 1-2 secunde, adică 2.000 de secunde, sau aproximativ o jumătate de oră în total. Un singur ‘foc’ laser precum cele testate de sisteme aeropurtate şi sisteme instalate pe vehicule are o putere de zeci de kw şi chiar ţi în cazurile respective, nu se provoacă vătămări corporale serioase – motiv pentru care producţia a fost aproape abandonată de constructor. Totuşi, site-ul
“Să presupunem că ele funcţionează pentru o secundă, la acele nivele de putere – dcaz în care folosesc baterii chimice pentru a alimenta [armele], deoarece ele vor fi golite mult mai repede ar putea face-o bateriile litiu-ion în siguranţă. Dar, chiar şi în eventualitatea în care am putea folosi baterii litiu-ion.... Tesla Powerwall este termen de comparaţie util: oferă câţiva kw de putere şi stochează câţiva kwh. Şi... cântăreşte peste 90 kg.”
“Pur şi simplu nu se poate ca o armă laser alimentată de o baterie litiu-ion, portabilă, să fie capabilă să producă nivelul de căldură descris - nici măcar de la mică distanţă, cu atât mai mult de performanţe la 800 de metri”, a concluzionat TechCrunch.
Cu toate acestea un nou raport SCMP, publicat ca răspuns la valul de băşcălii care inundaseră internetul, care include un nou material video, susţine că firma care dezvoltă arma, ZKZM Laser, a publicat imaginile video cu testarea armei de pe un acoperiş din Xian, provincia Shaanxi, în luna mai”.
Compania susţine că testul filmat nu a fost desfăşurat la rază maximă de acţiune, invocând “motive de siguranţă, pentru a preveni situaţia în care cineva ar trece din greşeală prin rază”. În materialul video – în condiţiile în care fasciculul este invizibil şi dispozitivul fără sunet – sunt văzute diverse obiecte cum iau foc, inclusiv haine şi chiar o anvelopă.
Noul raport SCMP susţine:
“Unul dintre clipuri arată cum arma este folosită pentru a trage de la o anumită distanţă într-un panou rezemat de un zid, deşi nu este clară distanţa.
Fasciculul nu este vizibil şi doar după ce cameramanul – care aparent aleargă după ce sunt trase focurile – se apropie de panou pot fi văzute găurile înnegrite şi flacăra”.
Un purtător de cuvânt al companiei, citat de SCMP, a declarat: “După un upgrade, arma va fi cel mai avansat tun laser din lume – va fi capabilă să doboare o dronă de la câţiva km distanţă”.
Compania declară că ZKZM-500 ar putea fi folosit atât în operaţiunile sub acoperire, cât şi în situaţiile în care este necesară extragerea de ostatici: "ar putea fi folosit pentru a trage prin ferestre la ţinte şi a dezactiva temporar răpitorii în timp ce alte unităţi se deplasează pentru a-şi salva captivii". De asemenea, ar putea fi folosit în operaţiuni militare sub acoperire. Fasciculele sunt destul de puternice pentru a exploda benzina dintr-un rezervor".