Seceta dezvăluie un posibil 'Stonehenge' necunoscut în Irlanda (video)

Un val de căldură care a afectat Irlanda a fost vital în descoperirea unei posibile incinte de tip "henge" sau circular, care ar putea fi de interes arheologic.
Newgrange, Irlanda
Newgrange, Irlanda (captură video)

Descoperirea arheologică s-a produs folosind o dronă în apropiere de situl Newgrange, Patrimoniu Mondial al UNESCO, şi a fost descrisă de către Departamentul de Cultură al guvernului irlandez ca fiind „o descoperire foarte semnificativă“.

Se crede că „henge”, care ar putea avea un diametru de până la 200 metri, a fost construit cu aproximativ 500 de ani mai târziu decât complexul Newgrange - un monument preistoric din County Meath, Irlanda, situat la 8 kilometri vest de Drogheda, pe partea de nord a râului Boyne - care datează din 3000 î.Hr.

Imaginile aeriene arată conturul sitului sub forma unui marcaj neuniform. Astfel de marcaje conduca la creşterea diferenţiată a culturilor şi indică prezenţa de caracteristici arheologice îngropate.

Potrivit National Monumental Service al Irlandei, citat de RTE pe site-ul său web, condiţiile meteorologice excepţionale de secetă din ultimele săptămâni şi folosirea repetată a dronelor, utilizate pentru efectuarea fotografiilor aeriene, au condus la unele descoperiri notabile ca aceasta.

Drona care a imortalizat imaginea aparţine istoricului şi autorului Anthony Murphy, care, de-a lungul anilor, a înregistrat şi scris mult despre Valea Boyne. Murphy a declarat: „Clima este absolut esenţială pentru descoperirea acestui monument, am folosit în mod regulat o dronă pe Valea Boyne şi nu am văzut niciodată acest lucru”.

El a spus că puţina umiditate din sol „este găzduită în caracteristicile arheologice un pic mai mult decât în solul din jurul acestora şi culturile sunt mai verzi în caracteristicile arheologice şi mai uscate în afara acestora”.

„Apoi, după ce se adună recolta, toate urmele de pe suprafaţa acestui monument dispar şi va rămâne invizibil timp de două sau trei decenii, depinzând de când vom avea o altă perioadă de secetă ca aceasta”.

Arheologul Geraldine Stout, care a scris despre „henges” a declarat: „Cred că Newgrange este doar centrul unui peisaj sacru mult mai mare şi cred că au existat o serie de clădiri construite pentru pelerinii care au venit la Newgrange în preistorie. În general, noi credem că aceste monumente „henge” au fost construite 500 de ani după prima utilizare a Newgrange şi, în multe cazuri, înconjoară zonele cu monumente”.

Câmpul în care s-a făcut descoperirea este pe o proprietate privată şi în prezent nu există acces public.

Surse: Department of Culture Heritage and the Gaeltacht, RTE, W3 Live News