Apel internaţional ca ONU să acţioneze împotriva traficului de organe din China
alte articole
Un grup de doctori, avocaţi şi activişti internaţionali s-au întâlnit în 24 iunie în Palais des Nations, sediul ONU, pentru a evalua ceea ce ei au declarat a fi crime în masă comise de regimul chinez şi pentru a cere Naţiunilor Unite să deschidă o investigaţie completă privind această problemă.
Apelul are loc la 6 luni după ce autorităţile chineze au declarat că vor înceta să mai folosească organe provenite de la deţinuţi condamnaţi la moarte, o mişcare considerată de cercetători ca fiind o încercare de a ascunde o crimă atroce: recoltarea masivă de organe de la prizonieri de conştiinţă.
Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH), o organizaţie de susţinere a eticii medicale cu sediul în Washington D.C., a condus conferinţa din Palais des Nations, atrăgând atenţia asupra celor două milioane de semnături trimise Naţiunilor Unite şi făcând apel ca organismul mondial să investigheze recoltarea de organe ce se desfăşoară în prezent în China.
Semnăturile au fost strânse în 50 de ţări printr-o reţea globală susţinută de voluntari, care a declanşat campania de strângere de semnături în 2012. DAFOH a cerut Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, să ceară Chinei să înceteze imediat practica recoltării forţate de organe şi să oprească imediat persecutarea practicii spirituale Falun Gong.
În ciuda unor încercări în anii recenţi, China nu a creat niciun sistem naţional eficient de donare voluntară de organe, parţial deoarece credinţele tradiţionale chineze susţin că trupul trebuie să fie păstrat intact după moarte. Dar cifrele furnizate de oficialii chinezi au indicat de-a lungul anilor că Beijing-ul a trecut de la lipsa unui sistem eficient de donare de organe, la o industrie care a efectuat peste 10.000 de transplanturi pe an, ocupând locul al doilea după SUA în această privinţă.
Prizonierii de conştiinţă care au reuşit să scape cu viaţă au declarat că fost au supuşi unor examinări clinice în timp ce se aflau în închisori sau lagăre de muncă forţată. Cercetătorii consideră că intenţia a fost aceea de a identifica organele şi tipul de sânge, astfel încât acele persoane să fie disponibile într-un timp cât mai scurt pentru recoltarea ulterioară.
Delegatul european al DAFOH, Li Huige, a rezumat extinderea acestui sistem: în ultimii 15 ani a existat o creştere semnificativă a numărului transplanturilor efectuate pe an în China, atingând un punct maxim de 12.000 în 2004. Când numerele au devenit suspicios de ridicate, oficialii chinezi au recunoscut că prizonierii executaţi au fost sursa de organe transplantate.
Dar aceasta nu era singura sursă. Conform consilierului legal al DAFOH Carlos Iglesias, un avocat spaniol care a pus sub urmărire oficiali chinezi pentru implicarea lor în persecuţia împotriva Falun Gong, recoltarea de organe de la prizonieri de conştiinţă în China este “un nou Holocaust”. El a elaborat: “Nu există nicio modalitate pentru a defini această persecuţie a 100 de milioane de cetăţeni chinezi nevinovaţi care i-a transformat într-o bancă de organe vii doar pentru că ei cred în Falun Gong şi în principiile adevăr, compasiune şi toleranţă”.
În timpul discursul său, Iglesias a urmărit să trimită un apel direct către ONU: “Treziţi-vă, domnilor de la ONU. Cel mai brutal şi mai silenţios război din istorie are loc, invizibil pentru ochii noştri”. El a notat că s-a dorit ca această campanie împotriva Falun Gong, lansată de fostul lider chinez Jiang Zemin în 1999, să fie de la bun început un genocid. Unul dintre primele ordine asociate cu această campanie a fost acela de “a-i defăima public, de a-i falimenta financiar şi de a-i distruge fizic”, conform mărturiilor celor persecutaţi şi cărora torţionarii lor le-au spus în mai multe rânduri care este scopul campaniei.
Christoph Wiedmer, director al Swiss Society for Threatened Peoples, a declarat în timpul întâlnirii: “Poziţia guvernului [chinez] că tratează minorităţile ca simple probleme interne subminează pe termen lung baza implementării efective a drepturilor omului”. În plus, el a cerut Comisiei ONU să aplice mai multă presiune asupra Chinei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.