Nou raport acuză China de atac "intens" asupra drepturilor omului

Andrei Popescu
16.01.2020

alte articole

O punere în scenă a torturilor îndurate de practicanţii Falun Gong în puşcăriile regimului comunist chinez. Sydney, Australia (Ian Waldie / Getty Images)
Andrei Popescu
16.01.2020

Organizaţia americană pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW), din SUA, a publicat un raport dur cu privire la guvernul Partidului Comunist Chinez. În raportul său pe anul 2020, solicită comunităţii internaţionale să se opună „celei mai brutale şi mai omniprezente opresiuni pe care China a văzut-o în ultimele zeci de ani”.

Şefului organizaţiei, Kenneth Roth, i s-a refuzat intrarea duminică la Hong Kong, unde trebuia să lanseze raportul care vorbeşte despre situaţia globală a drepturilor omului, dar care alocă o mare atenţie politicilor regimului comunist chinez.

Raportul condamnă tratamentul Partidului asupra musulmanilor uiguri din regiunea Xinjiang şi avertizează că influenţa politică din ce în ce mai mare a Chinei şi eforturile de a cenzura lumea din afară reprezintă o „ameninţare existenţială pentru sistemul internaţional de drepturi ale omului”.

„Dacă nu sunt contestate, acţiunile Beijing-ului prezintă un viitor distopic în care nimeni nu scapă de înfierarea cenzorilor chinezi şi un sistem internaţional pentru drepturile omului atât de slăbit încât nu mai poate verifica represiunea guvernamentală”, a afirmat Roth în raport.

China a anunţat luna trecută sancţiuni împotriva HRW şi a altor organizaţii neguvernamentale din SUA, ca o contramăsură la Legea privind drepturile omului şi democraţia din Hong Kong, care susţine protestele anti-guvernamentale din Hong Kong şi ameninţă China cu sancţiuni pentru abuzurile în materie de drepturi ale omului.

Raportul HRW, publicat marţi la sediul ONU din New York, a subliniat că poliţia din Hong Kong a folosit „forţa excesivă” şi a „restricţionat din ce în ce mai mult libertatea de întrunire”.

HRW l-a criticat pe liderul pro-Beijing al Hong Kong-ului, Carrie Lam, pentru că a refuzat să lanseze o anchetă independentă privind abuzurile poliţiei.

Beijing a criticat anterior HRW pentru investigaţiile sale privind tehnologia de supraveghere şi lagărele de reeducare din Xinjiang. ONU estimează că aproximativ 1 milion de uiguri au fost reţinuţi anterior în Xinjiang.

China este de asemenea cunoscută pentru persecuţia pe care o duce de peste 20 de ani împotriva practicanţilor mişcării spirituale Falun Gong, şi pentru persecutarea creştinilor neafiliaţi şi a tibetanilor.

Epoch Times a descoperit că regimul comunist chinez a organizat o adevărată industrie de recoltare forţată de organe de la prizonieri de conştiinţă.

Ancheta a fost preluată de investigatori independenţi, care au ajuns la concluzii similare.

Estimările recente arată că sute de mii de oameni au fost omorâţi şi organele lor au ajuns pe piaţa neagră de transplanturi a Chinei.

Beijingul neagă orice maltratare a uigurilor sau a altor persoane din Xinjiang, spunând că oferă o pregătire profesională pentru a ajuta la eradicarea extremismului şi separatismului islamist.

China comunistă a fost întotdeauna sensibilă la acuzaţiile legate de drepturi, dar în ultimul an a negat tot mai vehement acuzaţiile care i se aduc, ameninţând periodic să blocheze negocierile comerciale cu Statele Unite.

"Pentru a evita criticile, guvernul chinez încearcă cu o ferocitate din ce în ce mai mare să-şi folosească situaţia economică şi diplomatică pentru a reduce la tăcere vocile critice în străinătate şi a submina instituţiile globale care protejează drepturile omului", a precizat Roth într-o conferinţă de presă la Naţiunile Unite.

Când a fost vorba de combaterea Chinei cu privire la drepturile omului, Roth a spus că mai multe guverne importante „nu fac nimic”.

"(Preşedintele american Donald) Trump şi-a pierdut credibilitatea pentru că de multe ori îmbrăţişează autocraţi prietenoşi, mai degrabă decât să apere standardele de drepturile omului pe care aceştia le încalcă", a afirmat Roth.

"Uniunea Europeană a fost deturnată de Brexit, a fost împiedicată de către naţionalişti, a fost împărţită în ceea ce priveşte migraţia şi, în consecinţă, i-a fost deseori dificil să adopte o voce comună puternică asupra drepturilor omului", a spus el. "Alte guverne sunt cumpărate pur si simplu (de China.)"

Diplomatul chinez Xing Jisheng s-a adresat reporterilor la finalul conferinţei de presă, spunând că statul comunist respinge în totalitate raportul HRW deoarece are prejudecăţi şi este fabricat.

"Hong Kong este o parte a Chinei, aşa că, având în vedere ceea ce aţi spus aici, cred că este clar de ce vi s-a interzis această intrare", a spus Xing despre Roth, înfăţişând modul în care gândesc oficialii de Partid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor