China a distrus peste 100 de cimitire uighure, arată imaginile din satelit

Protest al uigurilor în faţa sediului Comisiei Europene, în Bruxelles, 27 aprilie 2018.
Protest al uigurilor în faţa sediului Comisiei Europene, în Bruxelles, 27 aprilie 2018. (Getty Images)

China a demolat peste 100 de cimitire ale populaţiei uighure, care locuiesc într-o regiune îndepărtată a Chinei, din Vest, invadată la scurt timp după consolidarea regimului comunist.

Grupurile care monitorizează drepturile omului consideră că evoluţia este o parte a campaniei genocidale dusă de regimul comunist la adresa populaţiei uighure, musulmane.

Sute de imagini prin satelit analizate de CNN au arătat că locurile de înhumare din vestul provinciei Xinjiang au fost distruse complet, unele fiind transformate în parcări şi locuri de joacă.

Radiodifuzorul american a găsit majoritatea cimitirelor, unde au fost înmormântate generaţii de uiguri, distruse în ultimii doi ani.

Aziz Isa Elkun, un poet uigur care a fugit din regiune în urmă cu mai bine de 20 de ani şi acum locuieşte la Londra, a spus că a „vizitat” mormântul tatălui său pe Google Earth la aproape doi ani după ce a murit. Dar într-o zi, o imagine de satelit actualizată arăta că în locul cimitirulului era un câmp.

"Habar n-aveam ce s-a întâmplat", a spus el pentru CNN. „Am fost complet şocat”.

China nici măcar nu a negat distrugerea cimitirelor şi cel puţin un comunicat oficial a afirmat că unul dintre locurile de înmormântare a fost mutat „pentru a răspunde nevoii de planificare urbană şi pentru a promova construcţia”.

Un purtător de cuvânt al Beijingului a declarat pentru CNN: "Guvernele ... din Xinjiang respectă pe deplin şi garantează libertatea tuturor grupurilor etnice ... de a alege cimitire şi a metode de înmormântare."

Sophie Richardson, director pentru China la Human Rights Watch, a declarat pentru The Independent: "Autorităţile din Beijing şi Urumqi [capitala regiunii Xinjiang, n.r.] nu par să se mulţumească cu torturarea musulmanilor turci în viaţă - se pare că ostilitatea lor faţă de această comunitate se extinde şi la morţi".

„Încercarea de a justifica distrugerea bunurilor culturale pe motive de combatere a terorismului sau planificare urbană nu păcăleşte pe nimeni - în schimb, întăreşte nevoia urgentă a unei investigaţii internaţionale independente privind încălcările grave ale drepturilor omului în toată regiunea.”

Anul trecut, reporterii AFP care au vizitat unele dintre cimitirele distruse, care au fost identificate din imagini prin satelit analizate de Earth Alliance, au descris oase dezgropate, despre care experţii independenţi legişti au spus că sunt rămăşiţe umane.

Ţările occidentale şi grupurile pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea faţă de rapoartele care afirmă că regimul comunist chinez a arestat în lagăre de muncă şi alte sisteme concentraţionare până la două milioane de oameni, în mare parte musulmani uiguri, de când a început o aşa-numită campanie de "combatere a terorismului" în Xinjiang în 2017.

China a insistat să construiască ceea ce numeşte centre de „formare profesională” pentru a "combate extremismul" din regiune. Cu toate acestea, foştii deţinuţi afirmă că cei ţinuţi în aceste centre, arbitrar, sunt supuşi torturii, experimentelor medicale şi violului în grup.

O anchetă Epoch Times a dezvăluit că, din 2001, Partidul-stat comunist a organizat o adevărată industrie de recoltare forţată de organe de la prizonieri de conştiinţă şi alţi dizidenţi. Victimelor li se extrag organe care sunt vândute pe piaţa neagră de transplant a Chinei la preţuri fabuloase, cadavrele fiind apoi distruse, de cele mai multe ori în incineratoarele spitalelor unde se fac operaţiile.

Deşi iniţial victimele erau exclusiv practicanţi ai mişcării spirituale Falun Gong internaţi în vastul sistem de lagăre de muncă al Chinei, rapoarte independente afirmă că regimul s-a orientat şi către alte grupuri-ţintă, unul dintre ele fiind populaţia musulmană uighură din regiunea Xinjiang.