Trump cere naţiunilor să oprească persecuţiile religioase. Atrocităţile Chinei comuniste, vizate

Andrei Popescu
24.09.2019

alte articole

Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)
Andrei Popescu
24.09.2019

Preşedintele Donald Trump a cerut ţărilor să pună capăt persecuţiilor religioase din întreaga lume, cerând guvernelor să elibereze prizonierii de conştiinţă şi să abroge legi care restricţionează religia şi credinţa.

Liderii din toată lumea se află la New York săptămâna aceasta pentru a 74-a sesiune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Trump a început acţiunile prin găzduirea evenimentului „Apel global la protejarea libertăţii religioase” pe 23 septembrie, la sediul ONU.

În discursul său, Trump a punctat că este primul lider care a iniţiat discuţii despre libertatea religioasă şi persecuţii la reuniunile de nivel înalt ale Adunării Generale, adăugând că această dezbatere survine foarte târziu.

„Am fost şocat când mi s-a spus că voi fi primul. Este foarte trist în multe privinţe ”, a afirmat Trump. „Astăzi, cu o voce clară, Statele Unite ale Americii solicită naţiunilor lumii să pună capăt persecuţiei religioase.”

Trump a cerut guvernelor din întreaga lume să înceteze persecuţia cetăţenilor lor, să elibereze prizonierii de conştiinţă, să abroge legile care restricţionează religia şi să-i protejeze pe cei asupriţi din motive de credinţă.

„Fondatorii noştri au înţeles că niciun drept nu este mai fundamental într-o societate paşnică, prosperă şi virtuoasă decât dreptul unei persoane de a-şi urma convingerile religioase”, a menţionat acesta.

Trump a afirmat că libertatea religioasă de care se bucură americanii este rară în lume, subliniind că 80 la sută din populaţia lumii trăieşte în ţări în care libertatea religioasă este ameninţată sau inexistentă.

„Când am auzit acest procent, le-am spus: 'Vă rog să mergeţi şi să-l verificaţi, deoarece nu poate fi exact'. Din păcate, este 80%”, a precizat el.

Preşedintele american i-a criticat pe liderii naţiunilor spunând că prea des „predică diversitatea în timp ce tac, ameninţă sau cenzurează credincioşii”.

Trump a mai afirmat că Statele Unite sunt alături de credincioşii din fiecare ţară şi că protejarea libertăţii religioase este una dintre principalele sale priorităţi.

"Solicităm, de asemenea, fiecărei naţiuni să crească numărul urmăririlor penale şi pedepsirea crimelor împotriva comunităţilor religioase", a declarat Trump.

El a anunţat că Statele Unite vor forma o coaliţie a companiilor americane pentru protecţia libertăţii religioase.

„Este prima dată când se încearcă acest lucru. Această iniţiativă va încuraja sectorul privat să protejeze oamenii de toate credinţele la locul de muncă”, a spus liderul american.

Administraţia Trump va aloca un fond suplimentar de 25 de milioane USD „pentru a proteja libertatea religioasă, siturile religioase şi relicvele”.

Partidul Comunist Chinez, pe tapet

Vorbind la eveniment, vicepreşedintele Mike Pence a selectat ţările în care persecuţia împotriva credincioşilor este cea mai severă, menţionând Iran, Irak, China, Nicaragua şi Venezuela.

„Regimul din Iran îi persecută brutal pe creştini, suniţi, bahai şi evrei”, a spus el, adăugând că miliţiile susţinute de Iran i-au ucis pe creştini şi yazidi în Irak.

"Partidul Comunist din China a arestat pastorii creştini, a interzis vânzarea Bibliilor, a demolat biserici şi a întemniţat peste un milion de uiguri musulmani", a precizat acesta.

Grupurile religioase şi minorităţile din China - inclusiv uigurii, budiştii tibetani, creştinii şi practicanţii Falun Gong - continuă să fie supuşi arestărilor sistematice, detenţiilor ilegale, torturii şi programelor de spălare a creierului. Guvernul foloseşte diferite metode de persecuţie, de la lagărele de concentrare la recoltarea forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă, potrivit cercetătorilor.

Purtătorul de cuvânt al Centrului de Informaţii al Falun Dafa, Peter Erping Zhang, care a fost prezent la eveniment, a declarat că ONU şi comunitatea internaţională ar trebui să ia o poziţie dură şi să vorbească despre atrocităţile care se întâmplă în mod curent în China, în special în lumina investigaţiilor privind recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong.

„Sperăm că faptele celui mai opresiv regim - cel comunist chinez - vor fi aduse în faţa opiniei publice pentru terorismul sponsorizat de stat pe care îl aplică propriului popor”, a afirmat el, solicitând comunităţii internaţionale să ia măsuri.

Falun Gong, o practică tradiţională de meditaţie, a fost persecutată brutal de regimul comunist chinez în ultimii 20 de ani. Sute de mii de aderenţi sunt ţinuţi în închisori, lagăre de muncă şi centre de spălare a creierului, unde mulţi sunt torturaţi cu scopul de a-i obliga să renunţe la credinţa lor, estimează Centrul de Informaţii Falun Dafa.

În iulie, Donald Trump s-a întâlnit şi cu 27 de supravieţuitori ai persecuţiei religioase din 17 ţări, în Biroul Oval, la Casa Albă. Un practicant al Falun Gong care a fost torturat în China pentru credinţa sa a fost printre cei care s-au întâlnit cu Trump.

„Eliminarea propriilor cetăţeni”

În plus faţă de „Apelul global”, pentru care Trump a susţinut discursul principal, alte evenimente au arătat importanţa pe care o acordă administraţia libertăţii religioase în cadrul Adunării Generale. Principala ţintă a acestui program este China comunistă.

Pe 22 septembrie secretarul de stat Mike Pompeo a avut o întâlnire cu miniştrii de externe din cinci ţări din Asia Centrală. După întâlnirea sa, Pompeo a făcut apel ca alte ţări să reziste cererilor Chinei de a repatria uigurii din regiunea de nord-vest Xinjiang.

„Vreau să precizez că această campanie represivă a Chinei în Xinjiang nu are ca temă terorismul. Este vorba despre încercarea Chinei de a-şi eradica propriii cetăţeni”, a spus el reporterilor.

John Sullivan, adjunctul secretarului de stat, va găzdui un alt eveniment pe 24 septembrie la sediul ONU cu privire la „criza drepturilor omului din Xinjiang”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor