SUA plasează 28 de companii chineze pe lista neagră. Hikvision, Xiamen, printre penalizaţi

. (pixabay)
Andrei Popescu
08.10.2019

Departamentul de Comerţ al SUA a pus pe lista neagră 28 de agenţii şi companii chineze, restricţionând comerţul acestora cu Statele Unite.

Conform unui dosar guvernamental depus luni, Departamentul de Comerţ al SUA a adăugat o serie de entităţi pe lista sa neagră, care cuprinde 20 de birouri de securitate publică chineze şi opt companii hi-tech, toate fiind situate în China.

Ca urmare a menţionării pe "lista entităţilor", acestea nu vor putea cumpăra piese şi componente de la companii americane fără aprobarea guvernului.

Printre entităţile înscrise pe listă se numără compania Hikvision şi Dahua Technology, doi dintre cei mai mari producători de tehnologie de supraveghere din lume.

Din 2011 până în 2017, Hikvision a fost cel mai mare producător de camere de supraveghere din lume, deţinând 38% din cota de piaţă la nivel mondial în 2017, potrivit unui raport de cercetare realizat de IHS Markit, publicat în iulie 2018.

Dahua Technologies are peste 16.000 de angajaţi conform propriilor declaraţii şi menţine sucursale în America de Nord, Europa şi America Latină.

Administraţia Trump a luat în considerare adăugarea companiei Hikvision pe lista de entităţi în mai, dar nu a luat o decizie oficială până luni.

Cele şase companii hi-tech adăugate pe lista neagră a comerţului sunt IFLYTEK, Megvii Technology, Sense Time, Xiamen Meiya Pico Information, Yitu Technologies şi Yixin Science and Technology.

În dosar nu se specifică acţiunile întreprinse de entităţi, ci doar că activităţile lor sunt „contrare politicii externe a Statelor Unite”.

China a fost tot mai mult condamnată pentru persecutarea musulmanilor uiguri şi a grupurilor suprimate de regim, precum Falun Gong şi creştinii, în unele cazuri persecuţia cuprinzând diverse forme: de la incendierea bisericlor şi arestarea aderenţilor, până la organizarea unei adevărate industrii de extragere forţată de organe de la dizidenţi.

"Guvernul SUA şi Departamentul de Comerţ nu pot şi nu vor tolera suprimarea brutală a minorităţilor etnice din China", a declarat luni secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross.

"Această acţiune va convinge că tehnologiile noastre, promovate într-un mediu de libertate şi spirit întreprinzător liber, nu sunt folosite pentru a reprima populaţiile minoritare fără apărare."

De curând SUA şi-a concentrat eforturile asupra companiilor Huawei şi ZTE, acuzate de colaborare cu armata chineză şi regimul comunist de la Beijing. Comunitatea de intelligence a statelor anglo-saxone, numită Five Eyes - formată din agenţii din SUA, Canada, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă - au alcătuit un dosar al problemelor observate la echipamentele Huawei şi au început o campanie de informare a aliaţilor cu privire la primejdiile implementării reţelelor 5G folosind echipamente produse de compania Huawei.

În prezent, există peste 100 de entităţi chineze care au fost adăugate pe lista neagră a comerţului din SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor