Delegaţi ONU condamnă centrele de reeducare a musulmanilor din China
alte articole
Ambasadori din peste 20 de ţări au cerut Chinei să pună capăt detenţiei în masă de etnici uiguri în regiunea chineză Xinjiang, potrivit Deutsche Welle. Diplomaţii au trimis o scrisoare rară Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.
Ţările care au criticat tratamentul aplicat de statul comunist chinez împotriva uigurilor musulmani includ Australia, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania şi Japonia.
Scrisoarea neobişnuită, cu data de 8 iulie, a fost trimisă lui Coly Seck, preşedinte al Consiliului, şi lui Michelle Bachelet, Înalt Comisar pentru Drepturile Omului în cadrul acestui consiliu.
Scrisoarea a criticat „centrele de detenţie la scară mare, precum şi monitorizarea şi restricţiile larg răspândite, care vizează în special uiguri şi alte minorităţi în Xinjiang”.
„Cerem Chinei să îşi respecte legile naţionale şi obligaţiile internaţionale şi să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale, inclusiv libertatea religioasă sau de credinţă în Xinjiang şi restul Chinei”, potrivit scrisorii.
„De asemenea, cerem Chinei să se abţină de la detenţiile arbitrare şi restricţiile aplicate asupra libertăţii de mişcare a uigurilor şi a altor comunităţi musulmane şi minoritare din Xinjiang”.
Sinicizarea Islamului?
În octombrie 2018, autorităţile comuniste din regiunea chineză nord-vestică Xinjiang au revizuit unele legi pentru a permite utilizarea aşa numitelor „centre de educaţie şi pregătire” pentru a combate extremismul religios.
Grupuri pentru drepturile omului susţin că, în practică, centrele sunt de fapt tabere de reeducare în care au fost plasaţi aproximativ un milion de minoritari musulmani în ultimii câţiva ani.
Măsurile luate de statul chinez au generat temeri în rândul musulmanilor din alte zone ale Chinei că Partidul Comunist Chinez doreşte să implementeze în întreaga ţară un model de „sinicizare”.
Guvernul comunist a încercat timp de decenii să suprime mişcările pro-independenţă din rândul comunităţii musulmane din Xinjiang, alimentate în principal de frustrarea faţă de afluxul de imigranţi ai majorităţii chineze Han. În plus, statul chinez a declarat că extremiştii din regiune au legături cu grupuri teroriste, însă nu au oferit dovezi concludente pentru a-şi susţine afirmaţiile.
Atrocităţi comuniste
Abuzurile comise de guvernul comunist nu se limitează la uiguri, ci vizează şi creştini, activişti pentru democraţie, preoţi creştini, călugări tibetani şi avocaţi care nu respectă linia Partidului Comunist Chinez şi, nu în ultimul rând, practicanţii Falun Gong care, începând cu 1999, sunt închişi cu milioanele în lagăre de reeducare şi închisori, torturaţi şi chiar ucişi pentru a li se recolta organele.
Musulmanii chinezi din lagărele de concentrare sunt forţaţi să participe zilnic la ore de reeducare şi să denunţe unele aspecte ale Islamului, să studieze cultura chineză modificată de comunişti şi să jure loialitate Partidului Comunist Chinez. Unii deţinuţi eliberaţi au descris torturile aplicate de ofiţerii de securitate. Oficialii chinezi au etichetat procesul ca fiind „transformare prin educaţie” sau „educaţie împotriva terorismului”, deşi nu au recunoscut că grupuri mari de musulmani se află închişi în vasta reţea chineză de lagăre de muncă.
Cu toate acestea, declaraţiile uigurilor eliberaţi sunt similare celor ale călugărilor tibetani sau ale practicanţilor şcolii de qigong Falun Gong. Potrivit numeroaselor mărturii, împotriva practicanţilor Falun Gong şi a altor prizonieri de conştiinţă sunt aplicate numeroase torturi medievale, violuri, bătăi în grup, încătuşarea braţelor şi atârnarea de tavan pentru perioade îndelungate, electroşocuri aplicate cu bastoane electrice în zonele intime etc.
Scopul torturilor este forţarea victimelor să abandoneze credinţele şi valorile morale şi să accepte comunismul ca unică ideologie de viaţă. Cei care refuză să se lase reeducaţi sunt ţinuţi în închisoare perioade îndelungate, arbitrar, fiind pedepsiţi cu cruzime.