Sistemul comunist de credit social blochează 2,5 milioane de "entităţi discreditate" să achiziţioneze bilete de avion

Robot (Shutterstock)
Andrei Popescu
20.08.2019

Regimul comunist chinez se laudă cu sistemul său de credit social care a împiedicat 2,5 milioane de „entităţi discreditate” să-şi cumpere bilete de avion şi alte 90 de mii de persoane să cumpere bilete de tren de mare viteză, doar în luna iulie a acestui an.

„China a restricţionat 2,56 milioane de entităţi discreditate de la achiziţionarea biletelor de avion şi 90.000 de entităţi de la achiziţionarea biletelor de tren de mare viteză în iulie”, a replicat Global Times, o publicaţie controlată de Partidul Comunist Chinez.

Cetăţenii chinezi sunt pedepsiţi prin scăderea scorului de credit social pentru implicarea într-o serie de comportamente diferite, inclusiv conducere necorespunzătoare a autovehiculelor, fumatul în trenuri, cumpărarea "prea multor" jocuri video, a unei cantităţi "prea mari" de alcool, apelarea telefonică a unui prieten care are un scor de credit scăzut, prietenie online cu o persoană care are un scor de credit scăzut, publicarea online a unor ştiri considerate de Ministerul Propagandei "fake news", criticarea guvernului, vizitarea site-urilor neautorizate, plimbarea câinilor fără lesă şi altele.

În noiembrie 2018, 6,7 milioane de chinezi aveau deja interdicţie la cumpărarea biletelor de avion şi tren. Acest număr pare acum să crească.

Regimul comunist din China are o îndelungată istorie de menţinere a controlului asupra societăţii prin teroare. Se estimează că pentru a acapara şi susţine puterea, până în anii '80, Partidul Comunist chinez ar fi omorât un număr de peste 80-100 de milioane de persoane în numeroase campanii politice - inclusiv prin înfometare. În ciuda renunţării la economia de tip socialist, regimul nu a abandonat menţinerea controlului prin teroare, fiind cunoscute multe atrocităţi care se petrec în zilele noastre - persecutarea creştinilor neafiliaţi Bisericii Patriotice controlate de Partid, omorârea uighurilor, a tibetanilor sau a membrilor mişcării Falun Gong, inclusiv prin recoltarea forţată, pe scară largă, de organe de la deţinuţi din lagărele de muncă forţată.

În pofida acestor trăsături criminale ale regimului comunist chinez, numeroşi lideri progresişti sunt de părere că implementarea unui asemenea sistem de credite ar fi binevenită şi în Occident, pe fondul scăderii nivelului de conştiinţă civică şi al creşterii criminalităţii.

Criticii unei astfel de măsuri sunt de părere că, în ciuda evidentelor aspecte legate de încălcarea dreptului la viaţa privată, un asemenea sistem ar avea un impact grav mai ales în cadrul ţărilor unde democraţia este fragilă sau aproape inexistentă - de exemplu în fostul bloc comunist, unde politicienii recurg frecvent la politici care ies din sfera statului de drept pentru a-şi asigura şi menţine puterea.

Fundamental, întrebarea pare legată de societatea viitorului, existând, printre progresişti, noţiunea mecanicistă conform căreia omul este doar un automat programabil, că binele şi răul sunt relative şi că omul trebuie restricţionat din exterior pentru ca societatea să poată exista.

La polul opus se află creaţioniştii, care consideră că omul este născut inerent bun, ar trebui să posede un cod moral, iar abandonarea acestui cod pe scară largă va aduce după sine ruina socială, iar impunerea din exterior a unui set de norme nu va rezolva problema, ci va genera efecte secundare chiar mai dăunătoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor