Spion chinez se refugiază în Australia, dă informaţii despre corupţia unor oficiali australieni aflaţi pe statele de plată ale Chinei

Andrei Popescu
26.11.2019

alte articole

Portretul lui Mao Tsedun, cel mai mare ciminal din istoria modernă a omenirii, încă patronează Piaţa Tien-an-men din Beijing (Greg Baker AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
26.11.2019

Un agent chinez care opera în cadrul agenţiilor de spionaj ale armatei Partidului Comunist Chinez s-a refugiat în Australia. Agentul are informaţii amănunţite despre încercările Beijingului de a submina ţările occidentale.

Wang Liqiang a dezvăluit detalii „fără precedent” cu privire la modul în care regimul chinez comunist finanţează şi direcţionează operaţiunile de sabotare a mişcării democratice din Hong Kong, se amestecă în alegerile din Taiwan şi se infiltrează în cercurile politice australiene, potrivit rapoartelor din 22 noiembrie publicate de reţeaua de publicaţii australiene numită Nine Network.

Într-un interviu anterior cu publicaţia Epoch Times, tânărul de 27 de ani a vorbit despre modul în care a fost decepţionat din cauza agendei totalitare a Partidului Comunist Chinez, lucru care l-a determinat să fugă în Australia în mai.

Wang Liqiang este primul spion chinez care îşi face publică identitatea, un gest fără precedent având în vedere modul aspru în care Partidul Comunist înţelege să trateze transfugii.

„Pe măsură ce am înaintat în vârstă şi părerea mea asupra lumii s-a schimbat, mi-am dat seama treptat de prejudiciul pe care autoritarismul Partidului îl aducea democraţiei şi drepturilor omului din întreaga lume”, a afirmat Wang.

"Opoziţia mea faţă de Partid şi comunism a devenit tot mai clară, aşa că mi-am făcut planuri să părăsesc această organizaţie."

În aprilie, Wang a părăsit Hong Kong-ul cu destinaţia Sydney, unde locuiesc soţia şi copilul său şi şi-a prezentat materialul la Organizaţia Australiană de Securitate şi Informaţii (ASIO), cea mai mare agenţie de informaţii din ţară. Acum Wang are o identitate secretă şi trăieşte într-o locaţie secretă, în cadrul unui program special, în timp ce colaborează cu agenţia australiană furnizând detalii despre operaţiunile vaste de spionaj ale Chinei comuniste.

"Am fost implicat personal şi am participat la o serie de activităţi de spionaj", a declarat Wang pentru ASIO în octombrie.

Wang locuia din Fujian, provincia sud-estică a Chinei, vizavi de strâmtoarea Taiwanului democratic, potrivit unei declaraţii pe care a oferit-o pentru Epoch Times. Fiu al unui oficial local al Partidului Comunist, Wang a beneficiat de o educaţie corespunzătoare a echivalentuui comunist pentru clasa de mijloc şi s-a specializat în pictură în ulei la Universitatea de Finanţe şi Economie din Anhui.

La sfârşitul perioadei de studii, un înalt oficial universitar a sugerat ca Wang să lucreze la China Innovation Investment Limited (CIIL), o companie din Hong Kong, specializată în tehnologie, finanţe şi mass-media. În 2014, Wang a început să lucreze cu firma.

În timp ce CIIL se prezintă drept o firmă de investiţii care se concentrează pe activele de apărare chineze publice şi private, Wang a descoperit rapid că organizaţia era o placă turnantă majoră pentru programul de spionaj al Partidului, care servea numeroase agenţii de securitate chineze şi cadre de Partid.

Wang a fost remarcat de un director al CIIL - Xiang Xin - şi a intrat în „cercul interior” al companiei, potrivit Nine Network, predând lecţii de pictură soţiei lui Xin. Acest lucru i-a oferit acces larg la informaţii atât despre cazurile în curs de desfăşurare, cât şi despre cele anterioare, privind operaţiunile agenţiilor de informaţii chineze, o mare parte din acestea fiind legate de achiziţia de tehnică militară de către Partid.

În timpul alegerilor regionale din 2018 în Taiwan, Wang a ajutat la coordonarea unei campanii masive de dezinformare condusă de Partid cu scopul de a submina administraţia preşedintelui Taiwanului, Tsai Ing-wen. El a călătorit în Taiwan cu un paşaport fals sud-coreean, unde a luat parte la coordonarea operaţiunilor din teren.

Între timp, Wang a fost, de asemenea, responsabil de colaborarea cu studenţii chinezi continentali din Hong Kong cu scopul menţinerii influenţei ideologice asupra lor şi a-i recruta pentru diferite sarcini legate de informaţii.

Potrivit Nine Network, Wang a detaliat modul în care el şi alţi operativi s-au infiltrat în „toate universităţile, inclusiv asociaţiile de studenţi şi grupurile şi organismele altor studenţi”.

Wang a subliniat simplitatea procesului de recrutare a studenţilor chinezi de provenienţă continentală (din China), cărora li se puteau acorda „anumite favoruri şi beneficii”, în schimbul ajutorului lor.

În mărturiile sale, Wang atrage atenţia că numeroase mass-media importante din Hong Kong şi Taiwan sunt cumpărate sau infiltrate de către operativi ai Partidului pentru a susţine propaganda Partidului.

De exemplu, „un manager principal la o reţea de televiziune din Asia este un cadru militar actual cu rang de comandant de divizie” în Armata de Eliberare a Poporului, a spus el pentru Nine Network.

De asemenea, el a coroborat rapoartele potrivit cărora Partidul Comunist a construit o reţea amplă de influenţă în Australia prin cooptarea politicienilor şi partidelor, precum şi reţeaua formată în rândul studenţilor etnici chinezi pentru a suprima disidenţa faţă de politicile regimului comunist de la Beijing.

"Wang a furnizat informaţii despre tranzacţii bancare pentru a-şi susţine afirmaţiile, conform cărora agenţiile Partidului au avut relaţii cu mai mulţi donatori politici australieni importanţi, inclusiv cu personal din biroul unui parlamentar federal”, a informat presa.

Chen Yonglin, un fost diplomat chinez care s-a refugiat în Australia în 2005, a avertizat cu privire la influenţa subversivă a agenţilor din Beijing, spunând că Partidul avea 1.000 de spioni activi în Australia la vremea respectivă.

Pe atunci, una dintre principalele priorităţi ale Partidului era defăimarea şi marginalizarea practicanţilor Falun Gong, o disciplină spirituală chineză persecutată de Partid din 1999.

În 2017, dezvăluirile operaţiunilor de influenţă ale Partidului Comunist Chinez în Australia au ţinut prima pagină a ziarelor australiene, fiind publicate inclusiv acuzaţii privind activităţi ale miliardarilor chinezi care foloseau donaţiile pentru a influenţa politicienii australieni.

Australia a adoptat în 2018 legi pentru combaterea imixtiunilor străine, care au fost introduse ca urmare a scandalului pe care premierul Malcolm Turnbull l-a descris ca „rapoarte tulburătoare privind influenţa chineză.” Modelate pe legi similare din Statele Unite, legile au prevăzut noi infracţiuni de spionaj, a creat un registru pentru agenţii străini şi a interzis donaţiile politice din străinătate.

La începutul acestui an, Australia a revocat statutul de rezident permanent al miliardarului chinez Huang Xiaomo şi i-a refuzat cetăţenia, marcând prima acţiune directă împotriva unui suspect de spionaj în favoarea Partidului Comunist.

Huang, un dezvoltator imobiliar, a donat 2,7 milioane AUD (1,94 milioane USD) marilor partide politice australiene în ultimii cinci ani şi menţinea legături strânse cu Partidul Comunist.

Huang era preşedinte al Consiliului australian pentru promovarea reîntregirii paşnice a Chinei (PPRC Australia), un grup aflat sub umbrela Departamentului de lucru al frontului unit, o agenţie chineză însărcinată cu răspândirea agendei Beijingului în străinătate.

Trezorierul australian Josh Frydenberg a afirmat că implicaţiile informaţiilor financiare puse la dispoziţie de Wang sunt „foarte deranjante” şi că agenţiile de drept guvernamentale se ocupă de acest aspect, potrivit Reuters.

Regimul chinez a respins informaţiile privind conturile puse la dispoziţie de Wang, poliţia din Shanghai afirmând că acesta nu era agent, ci un şomer de 26 de ani, care fusese anterior închis pentru fraudă.

Ambasada Chinei a adăugat într-o declaraţie pe 24 noiembrie că Wang este căutat în legătură cu un caz de fraudă de la începutul acestui an.

"La 19 aprilie 2019, poliţia din Shanghai a deschis o anchetă asupra lui Wang, care ar fi înşelat cu 4,6 milioane de yuani o persoană supranumită Shu printr-un proiect de investiţii care implica importul de maşini în februarie", se arată în declaraţie.

Ambasada a declarat că Wang a plecat spre Hong Kong pe 10 aprilie, folosind un paşaport chinez fals şi un ID de rezident permanent din Hong Kong, adăugând că poliţia din Shanghai ancheta dosarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor