Secretarul de stat Mike Pompeo: SUA trebuie să înfrunte Partidul Comunist Chinez
alte articole
Secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a făcut miercuri o declaraţie şocantă spunând că Beijingul se concentrează pe dominaţia internaţională şi trebuie înfruntat.
Observaţiile lui Pompeo survin cu puţin înaintea summitului ASEAN, după ce administraţia Trump a declarat că se aşteaptă totuşi să semneze cu China un acord comercial premergător, care să pună capăt ultimilor doi ani de război comercial pe care Statele Unite l-a demarat împotriva Chinei.
Summitul ASEAN ar fi trebuit organizat de Chile, care însă s-a retras miercuri din postura de organizator, în urma tulburărilor care zguduie ţara în ultimele săptămâni.
Pompeo a afirmat că Statele Unite apreciază de mult timp prietenia poporului chinez, subliniind că guvernul comunist nu este poporul chinez.
„Ei încearcă să obţină şi să folosească metode care au generat probleme Statelor Unite şi comunităţii internaţionale în general, iar noi împreună, toţi, trebuie să rezistăm acestor încercări ... în mod frontal”, a spus Pompeo într-un discurs la o cină de gală la Hudson Institute New York.
„Ignorarea diferenţelor fundamentale dintre cele două sisteme ale noastre şi a impactului pe care… diferenţele acestor sisteme îl au asupra securităţii naţionale americane nu mai pot fi ignorate”.
Săptămâna trecută, într-un discurs important pe politică externă, vicepreşedintele american Mike Pence a atacat nerespectarea tradiţională a drepturilor fundamentale ale omului de către regimul comunist chinez, precum şi metodele pe care Partidul le foloseşte pentru a-şi extinde influenţa globală, de exemplu comerţul neloial şi spionajul industrial pe scară largă.
Pompeo a declarat că preşedintele Donald Trump, care va candida la prezidenţialele de anul viitor, a tras alarma în ceea ce priveşte China chiar din prima sa zi în funcţie. „Astăzi, în sfârşit, ne dăm seama în ce măsură Partidul Comunist este cu adevărat ostil Statelor Unite şi valorilor noastre ... şi putem face acest lucru datorită conducerii preşedintelui Trump”.
Deşi atât Donald Trump, cât şi Mike Pence au subliniat în ultimii doi ani ilegalităţile şi comportamentul abuziv al regimului chinez, este prima oară după cel de-al Doilea Război Mondial când un oficial american de rang înalt abordează cu subiect şi predicat problema comunismului în general şi a celui chinez în special. Partidul Comunist Chinez menţine prin teroare şi control social cea mai populată ţară a lumii şi controlează a doua economie a globului, în timp ce propovăduieşte o ideologie globalistă şi menţine un enorm aparat care ajută la extinderea influenţei sale globale, prin acţiuni precum achiziţionarea de resurse strategice şi proiecte de infrastructură sau creditare.
Regimul comunist de la Beijing a fost constant iritat de afirmaţiile lui Mike Pompeo, indiferent dacă este vorba de observaţiile cu privire la proiectul Centura şi Drumul - care încearcă să proiecteze influenţa comunistă a Chinei în afară - sau de acuzaţiile privind abuzurile, uneori groteşti, în materie de drepturile omului în regiunea Xinjiang, sau în ceea ce priveşte mişcarea Falun Gong.
Într-un discurs în Houston, luni, ambasadorul Chinei la Washington a semnalat că ţara sa nu va accepta criticarea Partidului, despre care a spus că este „profund de încredere şi susţinut pe larg de poporul chinez”.
"A trage o linie între partid şi popor înseamnă a contesta întreaga naţiune chineză", a spus Cui Tiankai, potrivit unei copii a observaţiilor sale publicate pe site-ul ambasadei chineze.
„Să pretindeţi că primiţi o China de succes pe de o parte şi să defăimaţi şi să acţionaţi pentru a răsturna însăşi forţa care duce poporul chinez spre succes pe de altă parte este ceva mai ipocrit şi scandalos?”
Cu toate declaraţiile sforăitoare ale cadrelor din China, istoria modernă ilustrează sălbăticia dezlănţuită de Partid asupra poporului chinez - peste 100 de milioane de morţi în cadrul campaniilor politice ale anilor '50 '60 '70, a măcelului studenţilor din Piaţa Tiananmen, menţinerea sistemului de sclavie modernă - în lagăre de muncă, controlul total asupra mass media şi informaţiilor, şi nu în ultimul rând, scandalul legat de industria de recoltare forţată de organe pe care regimul comunist a organizat-o, folosind prizonieri în lagărele de muncă, majoritatea deţinuţi politic.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a declarat joi că afirmaţiile lui Pompeo ilustrează „părtinire politică şi mentalitatea întunecată anticomunistă a unor politicieni americani”.
Pompeo a declarat că va susţine o serie de discursuri în lunile următoare despre ideologia comunistă, inclusiv despre campaniile de influenţă globală ale agenţiilor de informaţii ale Partidului Comunist Chinez şi practicile economice „nedrepte şi prădătoare” ale clicii de la Beijing.
„Partidul Comunist Chinez este un partid marxist-leninist concentrat pe „luptă” şi dominaţia internaţională - "nu trebuie să ascultăm cuvintele liderilor lor”, a spus el.
Pompeo a afirmat că va aborda şi dezvoltarea capacităţilor militare ale Chinei „care depăşesc cu mult necesarul pentru apărare”.
Secretarul de Stat a mai subliniat că Statele Unite nu doresc confruntarea cu China şi că doresc să vadă un sistem transparent, competitiv, bazat pe piaţa liberă, reciproc benefic. El a precizat că primii paşi spre acest deziderat ar putea fi marcaţi în prima fază a acordului comercial, care ar putea fi semnat la summmitul ASEAN.
„Sunt optimist că vom ajunge în acest punct. Este un lucru bun, un punct în care putem colabora”, a spus el. „Cred că acest lucru va arăta că avem un numitor comun.”