Pastor chinez condamnat la nouă ani pentru subversiune

Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii
Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii (Feng Li/Getty Images)

Pastorul uneia dintre cele mai cunoscute biserici „de apartament” din China a fost condamnat luni la nouă ani de închisoare, sub acuzaţia de instigare la subminarea puterii de stat.

Cazul face parte dintr-o nouă campanie a regimului comunist legată de grupurile religioase care funcţionează fără binecuvântarea Partidului.

Wang Yi, pastorul Bisericii Legământul de Ploi Timpurii din oraşul Chengdu, a fost printre zecile de membri şi lideri ai bisericii reţinuţi de poliţie în decembrie 2018, cei mai mulţi fiind ulterior eliberaţi.

Constituţia Chinei garantează libertatea religioasă, dar dreptul nu a fost niciodată respectat, de la instaurarea regimului comunist în 1949.

De când preşedintele Xi Jinping a preluat funcţia în urmă cu şase ani, guvernul a înăsprit campania de persecuţie asupra comunităţii religioase.

În China, Partidul consideră credinţa religioasă de orice fel o ameninţare asupra autorităţii Partidului Comunist.

Guvernul a interzis şi persecutat bisericile subterane, atât protestante, cât şi pe cele catolice, şi a elaborat o nouă legislaţie pentru a spori supravegherea educaţiei şi practicilor religioase, cu pedepse mai dure pentru practicile care nu sunt permise de Partid.

Legea chineză prevede ca lăcaşurile de cult să se înregistreze şi să se supună supravegherii Partidului. Cu toate acestea unii pastori refuză să se înregistreze, din diverse motive, astfel încât bisericile şi congregaţiile devin „de apartament” sau „subterane”, în pofida faptului că sunt deosebit de populare.

Wang a fost prezentat în cartea „Sufletele Chinei” de jurnalistul Ian Johnson, în 2017, şi a fost printre cei trei creştini chinezi care au călătorit la Washington în 2006, pentru a se întâlni cu preşedintele de atunci George W. Bush, cu scopul de a-i cere sprijin în lupta pentru libertatea religioasă.

Pastorul Wang şi-a permis să-l critice pe preşedintele chinez Xi Jinping şi a scris într-un eseu înainte de reţinerea sa. El spunea că ideologia Partidului Comunist este „incompatibilă din punct de vedere moral cu credinţa creştină”. „Partidul Comunist poate să-mi omoare trupul, dar nu poate să-mi omoare sufletul”, a scris el pe pagina de social media chineză înainte de a fi arestat.

Sentinţa lui Wang a fost anunţată într-o scurtă declaraţie pe site-ul unui tribunal din Chengdu, care susţinea că a fost găsit vinovat de operarea ilegală a unei afaceri.

Sistemul de justiţie din China este complet controlat de Partidul Comunist Chinez.

Wang a fost, de asemenea, privat de drepturile sale politice timp de trei ani şi amendat cu 50.000 de yuani (7000 USD) ca parte a sentinţei sale, a declarat instanţa.

Partidul Comunist Chinez conduce China ca pe un imens lagăr de muncă, în care accesul la informaţie este supervizat îndeaproape, iar drepturile civile de bază, care sunt respectate în Occident, sunt inexistente pentru majoritatea cetăţenilor.

În China nu există decât un partid, cel comunist, nu există alegeri libere, iar viaţa politică este un simulacru al proceselor fireşti care au loc într-o societate liberă.

Supremaţia Partidului Comunist este menţinută prin teroare, după reţeta tuturor societăţilor comuniste, astfel că în mod uzual, guvernul chinez comite abuzuri şocante la adresa cetăţenilor săi. Cele mai cunoscute cazuri sunt persecuţia împotriva creştinilor, a uighurilor şi a practicanţilor şcolii de qigong Falun Gong, care sunt în mod uzual arestaţi şi închişi în lagăre de muncă sau de spălare a creierului.

La începutul anilor 2000, o anchetă Epoch Times a scos la iveală că Partidul Comunist a organizat chiar o industrie la scară naţională de extragere forţată de organe de la prizonieri de conştiinţă, care de-a lungul anilor, a făcut sute de mii de victime.