Nicuşor Dan, pe val. "E cel mai popular om al Capitalei. A înţeles foarte limpede că există un spaţiu liber şi dacă nu-l ocupă, îl vor ocupa alţii"

Ioan Stanomir (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
18.10.2024

Politologul Ioan Stanomir a remarcat, într-o emisiune Digi24, că primarul general Nicuşor Dan este mult mai lucid, mult mai prezent, mult mai bun comunicator decât în primul mandat, şi a înţeles că există un spaţiu liber, din punct de vedere simbolic şi politic, şi dacă nu-l ocupă, îl vor ocupa alţii.

Jurnalist: Nicolae Ciucă are mari gânduri, mari speranţe. Zice: suntem împreună, e cu Nicuşor Dan lângă el, suntem împreună şi cred că împreună putem să unim dreapta. Asta spune Nicolae Ciucă.

Ioan Stanomir: Sigur, chestiunile sunt destul de complicate, fiindcă nu prea există competitor în raport cu PSD. PSD a făcut o greşeală prin faptul că l-a lăsat pe primarul Sectorului 4, domnul Daniel Băluţă, să-şi dea în petec cu acel gard. Şi sunt convins că domnul Ciolacu a înţeles destul de repede, de unde şi postarea de pe Facebook.

Domnul Băluţă s-a grăbit, a anticipat puţin rezultatul alegerilor. Dar mulţi au spus, de fapt, că această anticipare a rezultatului alegerilor dovedeşte modul în care, în intimitatea sa, gândeşte PSD despre împărţirea puterii. Domnul Ciucă cu siguranţă doreşte acum să fie privit ca un opozant în raport cu PSD. (...)

Aşadar, încheind, cred că Nicuşor Dan este un câştig pentru politica românească. Vorbesc într-un limbaj de lemn, îmi cer scuze. Reformulez, este cineva care a reuşit să înveţe foarte repede să se folosească de legitimitatea pe care i-a conferit-o votul cetăţenilor.

Este un om mult mai lucid, mult mai prezent, mult mai bun comunicator decât în primul mandat şi aş anticipa spunând că, indiferent de traseul pe care-l va avea în viitor, domnul Nicuşor Dan va fi inconturnabil (cineva care nu poate fi ocolit, evitat - n.r.). Pentru că, indiferent de cine va forma Guvernul, domnul Nicuşor Dan este, pe moment, cel mai popular om al Capitalei, iar Capitala, dacă îţi oferă o tribună pentru a te manifesta, poate fi o anticameră a unei alte cariere politice (Preşedinţia - n.r.).

Jurnalist: Mai activ decât v-aţi fi aşteptat în manevra asta, Nicuşor Dan?

Ioan Stanomir: Eu nu pot să îmi arog calitatea de a fi fost un entuziast al domnului Nicuşor Dan. L-am criticat atunci când a fost cazul. Cred că aşa este şi corect, să fim oneşti în raport cu noi înşine în primul rând. Dar cred că domnul Nicuşor Dan a înţeles foarte limpede că există un spaţiu liber, din punct de vedere simbolic şi politic, şi dacă domnia să nu-l ocupă, îl vor ocupa alţii.

Jurnalist: Legat de autorizaţiile de construcţie, care să fie date pentru tot teritoriul Capitalei de primarul general al Bucureştiului, nu să aibă şi sectoarele astfel de atribuţii. Aveţi motive să vă puneţi întrebări în legătură cu puterea pe care ar câştiga-o, dacă tot traseul pe care l-a descris va fi parcurs, adică şi un parlament care să-l ajute şi să pună în operă ce ar rezulta după referendum?

Ioan Stanomir: Este limpede că Bucureştiul are nevoie nu neapărat de o comandă unică, dar de o coordonare. De o coordonare pentru a rezista celui mai periculos atac, care este dat de dezvoltatorii imobiliari. Cred că afacerea Nordis s-a dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de periculoşi sunt aceşti dezvoltatori imobiliari oneroşi şi cât de departe ajunge influenţa lor.

Jurnalist: Care au ajuns la politică.

Ioan Stanomir: Ei erau, doamna Laura Vicol a fost semnul cel mai vizibil al acestei influenţe. Este clar că Bucureştiul a moştenit o formă de organizare profund disfuncţională şi ceea ce primarul general doreşte este să reformeze administraţia menajând spiritele, pentru că el nu propune desfiinţarea sectoarelor, ci pur şi simplu o alocare care să ţină seama de o ierarhie, în primul rând din perspectiva voturilor, primarul general şi primarii de sector.

Eu cred că este înţelept pentru locuitorii Capitalei noastre să îşi delege încrederea şi să-l facă pe primarul general direct răspunzător în faţa lor, de exemplu, în ceea ce priveşte disciplina urbanistică.

Disciplina urbanistică este esenţială, pentru că fără ea, acest oraş, care are locuri foarte frumoase, dar şi enorm de mult urât, se va sufoca. Şi aş mai spune ceva. Primarul Sectorului 4 nu are aceste mesaje paşnice doar pentru că domnul Ciolacu i-a sugerat, ci şi pentru că domnia sa a simţit că prea multe din secretele administraţiei Sectorului 4 ies la iveală pe acel planşeu, respectiv poziţia poliţiei locale. Şi rolul pe care poliţia locală, politizată din anumite sectoare, îl joacă în alocarea resurselor. Sectorul 4, într-adevăr, este relativ bine gospodărit. Eu n-am să mă fac avocatul cuiva împotriva domnului Băluţă. Am mai spus că eu nu l-am votat pe domnul Băluţă, dar nu înseamnă că n-am votat pur şi simplu la Sectorul 4, la primarul de sector. Mărturisesc acest lucru. Ca atare, cred că pot să fiu cât de cât obiectiv.

Sigur, domnul Băluţă are meritele sale, dar domnul primar Băluţă este şi cineva care a dat acestei poliţii locale atribuţii care, iată, astăzi au transformat-o într-un fel de gardă pretoriană a primarului. Şi locuitorii Capitalei nu doresc bătăuşi pe post de poliţişti locali. Doresc oameni serioşi, oameni competenţi şi oameni care să nu fie recompensaţi cu poziţii pentru slugărnicia faţă de primar.

Iar propunerea primarului general, ca să închei, este o propunere raţională, o propunere logică. Este loc în politica bucureşteană şi pentru domnul Băluţă, şi pentru Nicuşor Dan, pentru că mai devreme sau mai târziu, dacă domnul Nicuşor Dan va dori să fie la al treilea mandat, probabil că se va confrunta cu domnul Băluţă şi nu cu doamna Firea din partea PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor