O nouă investigaţie Recorder: Cum arată maşinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar

(YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
07.10.2024

Nordis trebuia să fie cel mai spectaculos proiect imobiliar din România ultimilor ani, dar evoluţia acestei afaceri a căpătat toate ingredientele unei scheme piramidale cu sute de oameni păgubiţi şi multe milioane de euro dispărute din conturile dezvoltatorului, relatează Recorder, în noua sa investigaţie.

Potrivit Recorder, folosind campanii de marketing agresive şi speculând slăbiciuni majore din legislaţia românească, Nordis a încasat sume uriaşe în avans de la oameni care, deşi le-au plătit integral, n-au mai intrat în posesia apartamentelor promise.

De asemenea, Recorder susţine că a descoperit indicii solide că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite.

“România este un adevărat paradis legislativ pentru dezvoltatorii imobiliari care vând apartamente din stadiul de proiect. Legile româneşti le permit acestor firme să încaseze în avans chiar şi 100% din valoarea apartamentelor încă neconstruite, nu impun nicio restricţie cu privire la cheltuirea acestor bani şi nu obligă dezvoltatorii să încheie asigurări care i-ar putea despăgubi pe clienţi în caz de forţă majoră. Prin comparaţie, în Franţa nu se poate încasa un avans iniţial mai mare de 5%, banii merg într-un cont special destinat construcţiei, iar dezvoltatorii sunt obligaţi să încheie asigurări care îi protejează pe clienţi”, au precizat jurnaliştii de la Recorder.

Conform Recorder, legile care favorizează astfel de fraude imobiliare ar trebui modificate în Parlament, dar afacerea Nordis este plină de conexiuni politice la cel mai înalt nivel. Asociatul principal al Nordis este Vladimir Ciorbă, iar soţia acestuia este Laura Vicol, parlamentar PSD şi şefa Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

“Această comisie are un rol cheie în procesul legislativ din Parlament. Practic, Vicol ar trebui să modifice legile care i-au permis soţului său să deruleze toată această schemă frauduloasă. Deputata Laura Vicol conduce o maşină care aparţine firmei Nordis şi are în declaraţia de avere bijuterii de un milion de euro. Înainte de a fi parlamentar, i-a apărat pe fraţii Cămătaru în calitate de avocat. Acum, din postura de şefă a Comisiei Juridice este cea care audiază ministrul Justiţiei înainte de a ajunge în funcţie.

Printre notarii cu care Nordis a lucrat în parafarea contractelor se numără Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte al României, şi Andreea Cosma, fostă deputată PSD şi fiica lui Mircea Cosma, fost baron PSD de Prahova. Mai mulţi oameni păgubiţi în această afacere se plâng că Nordis beneficiază şi de protecţie în Justiţie, plângerile penale făcut împotriva companiei fiind ignorate de procurori. Cât de mare este dimensiunea acestei afaceri şi până unde se întind conexiunile politice puteţi afla în investigaţia video de mai jos”, a mai precizat Recorder pe pagina sa de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor