Stanomir, despre ultima gafă a lui Ciucă: Neclaritatea în exprimare te expune ridicolului, poţi deveni o caricatură. E regretabil

Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
18.10.2024

Ultima gafă de exprimare a prezidenţiabilului PNL Nicoale Ciucă - "unii se văd deja preşedinte, eu nu mă văd preşedinte" - a fost taxată de profesorul Ioan Stanomir, de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, care a punctat importanţa exprimării corecte în limba română a politicienilor.

"Preşedintele PNL, domnul Nicolae Ciucă, are momente când exprimarea sa nu este foarte clară. Iar neclaritatea în exprimare te poate duce în locuri nebănuite, te poate expune ridicolului, poţi deveni subiectul unor campanii de presă în care pur şi simplu să devii o caricatură. E regretabil. Am mai spus, am fost poate greşit înţeles. Eu nu sunt neapărat avocatul domnului Ciucă. Încerc doar să mă feresc din a folosi exprimări foarte brutale pentru că nu avem totuşi dreptul să ne erijăm în judecători care să...", a afirmat Ioan Stanomir.

Profesorul universitar a apreciat că suntem cu toţii de acord că arta oratorică sau în limba română o exprimare corectă ar trebui să fie principala armă din dotare a unui politician.

"Pentru că ambiguităţile enunţului la asta duc, la imposibilitatea interpretării. Or, tu trebuie să fii foarte atent că nu stăpâneşti suficient de bine arta discursului să-ţi legi enunţurile astfel încât enunţurile în integralitatea asta să aibă sens. E neinspirată formularea. Înţeleg că spune eu nu mă văd deja preşedinte aşa cum se văd alţii. Dar e o diferenţă între a spune nu mă văd preşedinte şi nu mă văd deja preşedinte sau nu mă văd preşedinte cum se văd alţii. În comunicare e foarte important să ai pulsul auditoriului. Cine este profesor ştie că, dacă derapezi, auditoriul se uită iniţial cu mirare după care trece de la mirare la hohot de râs şi în momentul acela s-a terminat", a continuat Ioan Stanomir.

Pe vremuri Titu Maiorescu vorbea de orator, retor şi limbuţi, a amintit analistul, adăugând că în această clasificare tripartită unii dintre contemporanii noştri nu au loc.

"Pentru că nu sunt nici oratori, nici retori, limbuţi... Maiorescu avea în vedere totuşi nişte limbuţi ai beţiei de cuvinte. Dar ai noştri politicieni parcă se poticnesc în cuvinte. Ei nu pot face beţie de cuvinte pentru că îi trădează cuvintele", a conchis Ioan Stanomir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor