NASA testează primul "motor imposibil" care încalcă legile cunoscute ale fizicii

Mioara Stoica
08.08.2014

alte articole

Large Hadron Collider, cel mai mare accelerator de particule din lume, aparţinând Organizaţiei europene pentru cercetare nucleară (CERN), Geneva (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
08.08.2014

Funcţionează cu microunde, fără combustibil: o "revoluţie care aparent încalcă legile fizicii". Este definit drept "motorul imposibil".

Un motor capabil să împingă o navă spaţială fără a utiliza nici un fel de agent de propulsie. Ideal pentru viitoarele misiuni de explorare spaţială, începând cu călătoria spre Marte.

În practică, substanţele propulsoare sunt substanţe cu valoare calorică ridicată, sau capabile să dezvolte rapid cantităţi mari de căldură prin combustie şi, prin urmare, gaz de înaltă presiune, care la rândul său, este expulzat printr-o duză, provocând împingerea, conform principiului acţiunii şi reacţiunii.

Noua creaţie a NASA, încă în fază incipientă, are un potenţial uriaş. Motorul, numit "Cannae Drive", a fost testat în laboratoarele Eagleworks şi a produs o forţă de împingere între 30 şi 50 de micronewtoni. Este o forţă minimă, între 0,03-0,05 la mie din forţa generată de o mână pentru a apuca un iphone, dar, cu toate acestea, NASA susţine că este reală - deşi scepticii afirmă că aceasta este atât de mică încât există şansa ca experimentul să fi fost corupt.

Reluând proiectul unui motor similar - "Emdrive" al omului de ştiinţă britanic Roger Shawyer – acest nou motor este capabil să realizeze conversia energiei electrice în tracţiune. Agenţia spaţială americană a anunţat succesul noului experiment, chiar dacă - aşa cum este evident - este încă devreme pentru a vorbi despre o posibilă punere în aplicare pe scară largă.

Este un proiect care, dacă într-adevăr se va realiza, ar fi una dintre cele mai mari descoperiri, consideră specialiştii în propulsie spaţială. Singurul dubiu pentru ei este faptul că, cel puţin aparent, această propulsie violează actualele legi ale fizicii de conservare a energiei şi a impulsului.

Susţinătorii noului motor, la rândul lor, sunt convinşi că mecanismul nu implică nicio încălcare a legilor fizicii cunoscute până în prezent. Spre deosebire de motoarele convenţionale, care folosesc cantităţi mari de carburant, noua metodă utilizează un sistem electric cu care se generează microunde.

Conceptul folosit este cel al fluctuaţiei vidului cuantic. Conform acestei teorii, particulele se nasc spontan din vidul spaţial, pe perechi, înainte ca ele să dispară. Aceste particule sunt însă transformate în plasmă înăuntrul motorului. Această plasmă, odată direcţionată, asigură propulsia.

"Cannae Drive" - numit astfel pentru a aminti cum, în celebra bătălie din Cannae, Hannibal a reuşit să facă să prevaleze forţa unei mici armate asupra enormei armate a romanilor - cu toate acestea, nu este singurul motor exotic. Noile generaţii de motoare cu acţionare electrică, sau ionice, sunt experimentate de mai mult timp (un exemplu este sonda lunară europeană "Smart 1").

În momentul de faţă, unul dintre cele mai promiţătoare motoare este cel proiectat de un fost astronaut: este vorba despre "Vasimr", proiectat de echipa lui Franklin Chang-Diaz, protagonistul a şapte misiuni shuttle. Propulsia se bazează pe emisia de jeturi de plasmă, asigurând, cel puţin în teorie, suficientă tracţiune pentru a asigura deplasarea rapidă prin Sistemul Solar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor