Câmpul plasmatic al Terrei arată şi se poartă ca un înger cosmic
alte articole
Ne-am obişnuit să privim Pământul ca pe o sferă cosmică colorată de continente, apă şi nori. Dacă privim planeta dintr-o perspectivă nouă, vom observa că seamănă cu un înger gigantic în zbor.
Forma acestei creaturi zburătoare este dată de câmpul magnetic, sau magnetosfera Terrei în interacţiunea sa cu vânturile solare. Magnetosfera protejează viaţa de pe pământ redistribuind impactul şi energia primite de la soare şi este un câmp foarte dinamic, răspunzând prompt schimbărilor din vântul solar – un adevărat înger păzitor.
Îngerul pare că zboară înspre soare. Trena i se întinde la o distanţă echivalentă cu diamentrul a 1.000 de Terre, trecând dincolo de Lună, care se află la distanţa de 60 de diametre de Pământ. Forma acestuia devine evidentă atunci când privim dincolo de starea gazoasă, lichidă sau solidă a materiei. O putem vedea atunci când ne uităm la cea de-a 4-a stare a materiei, plasma.
“Plasma se comportă adesea precum un gaz, exceptând faptul că are conductivitate electrică şi este afectată de câmpurile magnetice”, raportează NASA într-un articol pe science1.nasa.gov.
“Magnetosfera constituie o barieră între planeta noastră şi particulele care compun ‘vântul solar’, pe care le emană în mod continuu coroana soarelui. Aceste particule formează plasma, o mixtură de electroni (cu încărcătură negativă) şi ioni (atomi care şi-au pierdut din electroni, rezultând încărcătura pozitivă)”, explică articolul NASA.
Plasma este un lucru comun la scara astronomică, soarele fiind compus din plasmă, focul este plasmă şi chiar şi lumina fluorescentă şi de neon conţine plasmă. "99.9 % din univers e constituit din plasmă” afirmă Dr. Dennis Gallagher, fizician la Centrul de Zboruri Spaţiale Marshall al NASA. “Foarte puţin material din spaţiu este făcut din piatră, aşa cum este pământul”.
Magnetosfera influenţează sateliţii, aparatele de comunicaţii din spaţiu şi câmpul de distribuţie energetică al Pământului. Cercetările tot mai avansate din domeniul plasmei produc tehnici noi de fabricaţie, produse de larg consum, surse de energie sau o iluminare mai eficientă, conform plasmas.org.