NASA încheie cooperarea cu Rusia

(NASA via Getty Images)

Agenţia Spaţială Americană a încheiat, miercuri, cooperarea în domeniul spaţial cu Rusia pe fondul crizei din Ucraina, singura excepţie a noii decizii fiind activităţile de pe Staţia Internaţională Spaţială.

”Datorită faptului că Rusia a încălcat în mod repetat integritatea şi suveranitatea teritorială a Ucrainei, NASA va suspenda majoritatea operaţiunilor în curs cu Federaţia Rusă”, conform unui comunicat NASA.

Singura excepţie la decizia NASA o va face Staţia Spaţială Internaţională, un proiect la care Rusia şi Statele Unite cooperează încă din anul 1998.

„NASA şi Roscosmos continuă să lucreze împreună pentru a asigura desfăşurarea în siguranţă a operaţiunilor de pe Staţia Spaţială Internaţională”, a precizat NASA.

Prin această decizie, schimbul de experienţă, comunicarea şi vizitele reciproce ale angajaţilor de la Roscosmos şi NASA vor înceta pentru o perioadă de timp nedeterminată.

Noua politică nu se aplică „operaţiunilor legate de Staţia Spaţială Internaţională” sau „întâlnirilor multilaterale desfăşurate în afara Rusiei care ar putea include participanţi ruşi”, conform NASA.

În urma ameninţărilor agresiunilor ruseşti din estul Europei, Alianţa Nord Atlantică a anunţat că va suspenda practic toată cooperarea cu Rusia. NATO a mai confirmat că trupele ruseşti de la graniţa cu Ucraina încă nu s-au retras.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe