Oceanul subteran descoperit pe un satelit al lui Saturn ar putea găzdui viaţă extraterestră
alte articole
NASA a descoperit un ocean subteran pe Enceladus, unul din sateliţii planetei Saturn, raportează Gizmodo. „Un ocean mare cu apă în stare lichidă”, care conform agenţiei spaţiale, ar putea fi casa unor forme de viaţă extraterestre.
Enceladus nu era trecută, până acum, pe lista corpurilor cereşti din sistemul nostru solar care ar putea adăposti viaţă. Candidatele majore erau sateliţii Titan şi Europa.
Datele adunate de nava spaţială Cassini şi Reţeaua Spaţială au confirmat teoria rezervorului subteran de apă, postulată în 2005.
Conform lui Luciano Iess de la Universitatea Sapienza din Roma, autorul principal al lucrării care prezintă descoperirile, „măsurătorile gravitaţionale executate de Cassini arată o anomalie gravitaţională negativă la polul sud, care totuşi nu este atât de mare pe cât se aştepta, judecând după adâncitura mare detectată de camera de bord. De aici concluzia că acolo trebuie să fie un material mai dens la adâncimea care compensează masa lipsă: cel mai probabil apă lichidă, care este cu 7 procente mai densă decât apa îngheţată. Magnitudinea anomaliei ne-a indicat dimensiunile rezervorului de apă”.
Acesta este un fapt major: "măsurătorile gravitaţionle sugerează că există un ocean mare, posibil regional, de aproximativ 10 kilometri adâncime, sub o cochilie de gheaţă de aproximativ 30 - 40 de kilometri grosime. Dovezile existenţei unui ocean subteran susţin includerea lui Enceladus printre locurile din sistemul nostru solar care ar putea să găzduiască viaţă microbiană. Înainte ca nava Cassini să atingă Saturn în iulie 2004, nicio versiune a acelei liste scurte nu includea acest satelit îngheţat, cu un diametru de abia 500 de kilometri”, a mai afirmat Iess.