În spaţiu inima astronauţilor devine mai rotundă
alte articole
Cercetarea efectuată de NASA asupra sejurului astronauţilor în microgravitaţie: posibile probleme, rezultatele vor avea un impact cu privire la posibila misiune pe planeta Marte.
Inima astronauţilor devine mai rotundă atunci când aceştia sunt expuşi la perioade lungi de imponderabilitate în spaţiu. Potrivit rezultatelor unui studiu efectuat pe 12 astronauţi de la NASA şi prezentat la reuniunea Colegiului American de Cardiologie (ACC), care are loc la Washington, această schimbare a formei organului poate cauza probleme de sănătate. Un studiu care va avea cu siguranţă o serie de implicaţii în cazul unei eventuale misiuni cu echipaj uman pe Marte.
Datele prezentate în SUA, reprezintă un pas important spre înţelegerea modului în care un zbor spaţial de 18 luni sau chiar mai mult poate afecta sănătatea cardiovasculară a astronauţilor. "Inima poate suferi o pierdere a masei musculare în spaţiu - spune James Thomas, autorul principal al studiului - lucru care poate avea consecinţe grave după revenirea pe Pământ. Aşa că, încercăm să aflăm dacă există măsuri care pot fi luate pentru a preveni sau a contracara această pierdere".
Echipa de cercetare a antrenat astronauţii să-şi „fotografieze” inima, folosind sisteme cu ultrasunete. În total au participat 12 astronauţi, furnizând date cu privire la forma inimii lor înainte, în timpul şi după zborul spaţial. Rezultatele arată că organul ia o formă mai sferică cu 9,4%, o transformare similară cu ceea ce oamenii de ştiinţă au prezis prin modelele matematice sofisticate dezvoltate pentru proiect. Situaţia pare a fi oricum temporară. Inima îşi reia forma alungită normală la scurt timp după întoarcerea pe Pământ. Dar efectele pe termen lung asupra sănătăţii vor trebui aprofundate.