Anunţ şoc NASA: prin ce pericol a trecut Pământul
alte articole
Pământul a fost aproape atins de o furtună solară care ne-ar fi putut trimite înapoi în secolul al 18-lea. Vestea este difuzată de NASA doar acum, dar incidentul a avut loc în 23 iulie 2012, când Soarele a dat naştere la doi nori mari de plasmă ce ar fi putut avea un impact catastrofal asupra atmosferei noastre.
Din fericire, la acel moment, Pământul nu se afla în direcţia materialului ejectat de Soare. Fenomenul, cunoscut sub numele de "ejecţie de masă coronală", a fost cel mai puternic din ultimii 150 de ani, scrie site-ul NASA în paginile sale dedicate ştiinţei.
"În cazul în care planeta noastră ar fi fost lovită, avertizează fizicianul Daniel Baker de la Universitatea din Colorado, am fi încă aici încercând să reparăm prejudiciul. S-ar fi putut opri toate circuitele electrice făcând ca civilizaţia contemporană să se întoarcă în secolul al 18-lea". Furtunile solare extreme sunt, de fapt, o ameninţare pentru înalta tehnologie (high-tech): acestea pot provoca blackout radio şi erori de navigaţie GPS. Electronii şi protonii acceleraţi de explozie sunt, de asemenea, letali pentru electronica sateliţilor.
O ejecţie de masă coronală ca cea din iulie 2012 ar fi putut duce la căderi de tensiune peste tot, dezactivând tot ceea ce se conectează la o priză de perete. Potrivit unui studiu realizat de National Academy of Sciences, impactul economic al unei furtuni solare puternice ar putea depăşi 2.000 de miliarde de dolari, o cifră de 20 de ori mai mare decât daunele provocate de uraganul Katrina.