Echipaj internaţional de astronauţi lansaţi pe o rachetă rusească spre Staţia Spaţială

Lansarea Soyuz.
Lansarea Soyuz. (NASA)

O rachetă rusească Soyuz a lansat, pe 28 mai 2014, 3 astronauţi într-o călătorie expres spre Staţia Spaţială Internaţională, conform Space.com.

Astronautul NASA, Reid Wiseman, neamţul Alexander Gerst de la Agenţia Spaţială Europeană şi cosmonautul Maxim Suraev au fost lansaţi pe orbită pe nava spaţială Soyuz, construită în Rusia, de pe cosmodromul din Baikonur din Kazakhstan la orele 22:57.

Echipajul a acostat pe staţia orbitală în jurul orei 04:48 pe 29 mai 2014, evenimentul fiind transmis live pe Space.com prin NASA TV.

“Toate sistemele au răspuns cum era de aşteptat” a anunţat un purtător de cuvânt NASA în timpul transmisiei live, iar după ce racheta a ajuns pe orbită acesta a descris decolarea ca fiind “o lansare fără greşeală”.

Wiseman şi Gerst sunt pentru prima oară în spaţiu, în timp ce Suraev, cosmonaut veteran, a participat la misiunea din 2009-2010 pe staţia spaţială. Acesta este începutul misiunii lor care va dura 5 luni şi jumătate.

Wiseman de la NASA este nerăbdător să trăiască în spaţiu şi plănuieşte să-şi împărtăşească experienţele cu oamenii de pe pământ prin mediile sociale.

"Prima dată trebuie să învăţ să trăiesc şi să muncesc în spaţiu şi după aceea trebuie să fiu o albinuţă lucrătoare foarte bună pentru NASA, pentru partenerii noştri europeni şi internaţionali pentru că asta este slujba mea de la 9 la 5, să-mi fac treaba” a declarat acesta într-un interviu video pentru Space.com înainte de lansare. “Apoi în timpul liber care urmează după aceea, vreau să împărtăşesc această experienţă în primul rând folosind Twitter”.

Nava spaţială rusească Soyuz asigură transportul într-o zi până la staţia spaţială încă din 2013. Înainte ca aceste călătorii expres să aibă loc, voiajul dura 2 zile şi era efectuat de nave cargo fără nume începând din 2012.

Cei 3 se vor alătura lui Steve Swanson de la NASA şi cosmonauţilor Alexander Skvortsov şi Oleg Artemyev care se află deja pe staţia orbitală ca parte a echipajului Expediţiei 40. La părăsirea staţiei în luna septembrie de către Swanson, Skvortsov şi Artemyev, Wiseman, Gerst şi Suraev vor deveni echipajul Expediţiei 41.

Soyuz este singura navă care transportă oameni între Pământ şi Staţia Spaţială Internaţională, iar NASA speră să înceapă folosirea navelor private pentru transportul astronauţilor din 2017.

Îi puteţi urmări pe SuraevWiseman şi Gerst pe Twitter.