NASA lansează primul satelit de monitorizare a dioxidului de carbon

NASA a lansat cu succes miercuri dimineaţă, după o întârziere de 24 de ore, primul său satelit care va monitoriza nivelurile de CO2 din atmosferă.
Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) la bordul rachetei Delta II, pregătit de lansare la Space Launch Complex 2, Vandenberg Air Force Base, California, 30 iunie 2014. (NASA/Bill Ingalls)
Roxana Rădulescu
03.07.2014

NASA a lansat cu succes miercuri dimineaţă, după o întârziere de 24 de ore, primul său satelit care va monitoriza nivelurile de CO2 din atmosferă.

Satelitul numit Orbiting Carbon Observatory-2 este foarte asemănător cu OCO-1, care a fost distrus la lansare în februarie 2009. Racheta Delta 2 a companiei United Launch Alliance a fost lansată miercuri, la ora 9:56 GMT (2:56 ora locală), de la baza aeriană din Vandenberg, din statul american California.

La o oră după lansare, NASA a confirmat separarea satelitului de cel de al doilea etaj al rachetei lansatoare, ceea ce marchează poziţionarea sa cu succes pe orbită.

Lansarea programată iniţial pentru marţi a fost anulată în ultimul minut din cauza unei defecţiuni la o valvă din sistemul de scurgere a apei de pe rampa de lansare.

OCO-2 va orbita la o altitudine de 705 km deasupra Pământului şi este prevăzut să funcţioneze cel puţin doi ani. El va transmite informaţii referitoare atât la emisiile de CO2 naturale cât şi la cele rezultate din activităţile umane. De asemenea va monitoriza aşa numitele „puţuri de carbon” - formaţiunile naturale precum oceanele şi pădurile, care au capacitatea de a absorbi acest gaz. Dioxidul de carbon, considerat principalul vinovat de încălzirea globală, este prezent acum în atmosfera terestră la cele mai ridicate cote din ultimii 800.000 de ani.

„Schimbările climatice sunt provocarea generaţiei noastre”, a declarat miercuri, după lansare, directorul NASA Charles Bolden. „Datorită OCO-2 şi a flotei existente de sateliţi, NASA va putea răspunde provocării de a măsura şi de a înţelege aceste schimbări, de a prezice ramificaţiile lor şi de a împărtăşi aceste informaţii pentru binele societăţii”, a adăugat Bolden într-un comunicat de presă, relatează hotnews.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor