Muntele Aso, cel mai mare vulcan activ din Japonia, intră în erupţie

Erupţia a avut loc în craterul principal al Nakadake, iar fluxul piroclastic a ajuns la mai mult de un kilometru de la punctul de ieşire. Nivelul de alertă a fost ridicat la 3.
Erupe vulcanul Muntele Aso din Japonia (captură video Youtube)
Mioara Stoica
21.10.2021

Muntele Aso este una dintre principalele destinaţii turistice ale Japoniei: numit şi caldera (craterul) Aso, este unul dintre cei mai mari vulcani activi din lume şi primul din Japonia. Se află în Parcul Naţional Aso Kujū în Prefectura Kumamoto, pe insula Kyūshū. Vârful său este la 1592 m deasupra nivelului mării. Aso are unul dintre cele mai mari cratere din lume (25 km de la nord la sud şi 18 km de la est la vest). Craterul are o circumferinţă de aproximativ 120 km, deşi sursele variază când vine vorba de cifra exactă.

Miercuri, 20 octombrie, la ora 11:43 (ora Japoniei), a fost înregistrată o erupţie în acest supervulcan, situat în sud-estul ţării, care a dus la stabilirea nivelului de alarmă 2, care, la scurt timp, a fost ridicat la nivelul 3 (pe o scară de cinci niveluri). Fluxul piroclastic a ajuns iniţial până la un kilometru de la punctul de ieşire, craterul Nakadake nr. 1, dar această distanţă a crescut în cursul dimineţii. Coloana de fum şi cenuşă s-a ridicat până la 3.500 de metri deasupra marginii craterului.

Şeful Statului Major al Japoniei, Hirokazu Matsuno, a declarat că până în prezent nu au fost raportate victime, deşi autorităţile locale încă lucrează pentru a stabili dacă pe munte se aflau alpinişti în momentul erupţiei, după cum a relatat agenţia japoneză de presă Kyodo.

"Vieţile umane sunt prioritatea noastră şi lucrăm cu Forţele de Autoapărare, poliţia şi pompierii pentru a face faţă în mod eficient acestei situaţii", a declarat Matsuno presei. Autorităţile le-au cerut cetăţenilor să nu se apropie de munte, deoarece din vulcan ies "roci mari", iar erupţia ar fi putut emite şi gaze toxice. Agenţia Meteorologică din Japonia avertizase cu câteva zile înainte în ceea ce priveşte creşterea activităţii vulcanice.

Japonia este una dintre cele mai active ţări din lume din punct de vedere vulcanic: este situată în aşa-numitul "Cerc de foc al Pacificului", unde se concentrează cele mai multe cutremure şi erupţii vulcanice din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor