Erupţie violentă a vulcanului Etna [video]
alte articole

O erupţie semnificativă a vulcanului Etna a avut loc în după-amiaza zilei de, marţi, 16 februarie, provocând căderea unei ploi de cenuşă şi pietre vulcanice mici în mai multe municipalităţi din partea de sud a vulcanului.
Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de oraşele Messina şi Catania, vulcanul Etna are înălţimea de 3340 m, fiind cel mai înalt şi cel mai activ vulcan din Europa.
Imaginile transmise redacţiei ziarului local News Sicilia.it, înfăţişează o intensă activitate în desfăşurare în zona de vârf a vulcanului.



Fragmentele care provin din interiorul vulcanului Etna au ajuns chiar şi la altitudini mici, în localităţi precum Sant'Agata Li Battiati, San Pietro Clarenza, San Gregorio şi zonele vecine cu Catania, precum San Giovanni Galermo.

Între timp, din oraşul Catania şi oraşele din jurul vulcanului Etna, a fost vizibil un nor uriaş întunecat, care se ridica peste cerul sicilian.
Unitatea de criză a aeroportului din Catania a decis închiderea acestuia, informează publicaţia Meteo Web. Coloana de fum şi cenuşă emisă de craterul de sud-est avea o înălţime de peste un kilometru, iar întunericul nu permitea garantarea siguranţei zborurilor.
Potrivit tehnicienilor şi cercetătorilor de la observatorul Etna al Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie, craterul din sud-est se află sub observaţie deja de luni, 15 februarie, din cauza intensificării activităţii vulcanului. Explozia din această după-amiază a avut loc la înălţime şi nu a afectat case sau persoane.