Vulcan din Islanda erupe după mii de cutremure

Vulcan, Islanda
Vulcan, Islanda (captură video Youtube)

În timp ce un cutremur puternic, cu o magnitudine preliminară de 6,9 pe scara Richter, a zguduit sâmbătă 20 martie la ora locală 6:09 p.m. estul şi nord-estul Japoniei, guvernul avertizând iniţial că un tsunami de până la 1 metru ar putea lovi părţi din zonele de coastă ale prefecturii Miyagi, în sud-vestul Islandei, în apropierea capitalei Reykjavik, vineri seară, 10 martie, a avut loc o erupţie vulcanică notabilă.

În ultimele săptămâni, în peninsula Reykjanes au fost înregistrate peste 34.000 de cutremure. În trecut, o astfel de activitate seismică a precedat erupţii vulcanice puternice fapt care a indus autorităţile islandeze să lanseze "alertă maximă" pentru o eventuală erupţie vulcanică.

Aproximativ cinci zile mai târziu de la alertă şi după zeci de cutremure ulterioare, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a fost înregistrată prima erupţie vulcanică din ultimii 800 de ani în Peninsula Reykjavik. Înregistrarea video a erupţiei poate fi vizionată aici.

Biroul meteorologic islandez a declarat că erupţia a început în Fagradalsfjall în jurul orei 20:45 GM, la aproximativ 25 de mile de capitala Reykjavik.

Erupţie volcanică în Peninsula Reykjavik, Islanda
Erupţie volcanică în Peninsula Reykjavik, Islanda (Icelandic Meteorological Office)

"A început erupţia vulcanică în Fagradalsfjall", a transmis vineri seară pe Twitter Icelandic Meteorological Office (IMO), referindu-se la muntele situat la sud-vest de capitală.

În prezent nu se aşteaptă ca Fagradalsfjall să provoace probleme în transportul aerian, aşa cum s-a întâmplat cu cenuşa de la erupţia Eyjafjallajökull din 2010.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură