Eveniment rar în Alaska: Trei vulcani au erupt în acelaşi timp

Trei vulcani din lanţul de insule Aleutine din Alaska sunt în prezent în erupţie, iar alţi doi vulcani prezintă semne de activitate minimă.
Vulcanul Semisopochnoi, 3 august 2021
Vulcanul Semisopochnoi, 3 august 2021 (courtesy of Nora Rojek, R/V Tiglax)

Potrivit unui reportaj realizat de NBC, cei trei vulcani din Aleutine nu au mai erupt simultan de aproximativ şapte ani. În acest moment, această creştere a activităţii vulcanice nu provoacă perturbări, dar este o situaţie interesantă. Deoarece vulcanii pot fi imprevizibili, oamenii de ştiinţă îi urmăresc cu atenţie.

Marele vulcan Sitkin, Muntele Pavlof şi vulcanul Semisopochnoi se află la nivel portocaliu de alertă vulcanică începând de duminică, 15 august, potrivit Observatorului Vulcanic din Alaska.

Acest lucru înseamnă că, în prezent, sunt în curs de desfăşurare erupţii, dar sunt erupţii relativ mici, cu un nivel minim de expulsie de cenuşă.

Doar cantităţi infime de cenuşă au fost detectate în Muntele Pavlof şi în vulcanul Semisopochnoi, şi nicio urmă în Marele vulcan Sitkin. Cu toate acestea, din Marele vulcan Sitkin curge lavă, iar în vulcanul Semisopochnoi au fost detectate cutremure seismice mari şi mai multe explozii.

În plus, Muntele Cleveland şi complexul vulcanic Atka au dat semne de activitate – creşterea temperaturii sub Muntele Cleveland şi cutremure mici sub Atka. Ambele se află la nivelul galben de alertă de vulcan.

Deşi o astfel de activitate vulcanică simultană în Aleutine este neobişnuită, nu este ceva rar. Arcul vulcanic aleutian este un lanţ de vulcani care se extinde de-a lungul graniţei de subducţie dintre două plăci tectonice - placa Pacificului care împinge sub placa nord-americană. Lanţul vulcanic se întinde de la Peninsula Alaska până la Peninsula Kamchatka din Rusia.

Adesea, atunci când vulcanii erup, alţi vulcani din apropiere pot fi treziţi, dar nu este întotdeauna clar din ce cauză. Arcul vulcanic aleutian găzduieşte totuşi un alt fel de mister.

Deşi nu există motive de îngrijorare în acest moment, evenimentul s-ar putea dovedi foarte interesant din punct de vedere ştiinţific.

Geologii şi vulcanologii vor monitoriza, fără îndoială, situaţia pentru a vedea dacă pot găsi o legătură cu izbucniri anterioare de activitate simultană şi pentru a încerca să afle mai multe despre acest arc misterios de vulcani, informează ScienceAlert.