Uimitoarea "Lume Pierdută" vulcanică descoperită în adâncurile oceanului

Este vorba despre un lanţ impresionant de munţi vulcani subacvatici situat la o adâncime de 5.000 metri.
Vulcani submarini, Australia (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation)
Maria Caubin
10.10.2018

În apele din largul coastei de est a Australiei, şi anume sub Marea Tasmaniei, o echipă de cercetători a descoperit ceva ce nu a mai fost încă văzut de ochii omului: o „lume pierdută” de munţi vulcanici subacvatici străvechi.

Este vorba despre un soi de defileu antic format din vulcani submarini masivi care se pare că este folosit de balene ca un drum submarin, potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Ştiinţă din Australia CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation).

„În timp ce ne aflam deasupra lanţului de munţi submarini, nava a fost ‘vizitată’ de un număr mare de balene cu cocoaşă şi balene cu înotătoare”, a declarat Eric Woehler, ecolog de păsări marine de la Universitatea din Tasmania şi membru al echipajului de la bordul navei RV Investigator în timpul expediţiei sale recente. „Estimăm că cel puţin 28 de balene cu cocoaşă ne-au vizitat într-o zi, urmate de un grup de 60-80 de balene cu înotătoare a doua zi.”

Oamenii de ştiinţă s-au îmbarcat recent pentru a efectua un tur de 25 de zile prin Marea Tasmaniei ca să studieze productivitatea oceanelor, adică procesul prin intermediul căruia fitoplanctonul microscopic transformă lumina solară în carbon, care susţine ecosistemele oceanice complete. Dar, când nava de cercetare se afla la 400 kilometri est de Tasmania, echipajul a observat creşteri anomale în activitatea fitoplanctonului. Scanările cu sonarul au arătat că activitatea coincidea cu apariţia unui lanţ uriaş de munţi vulcani submerşi la mii de metri sub suprafaţa mării.

Explorările cu sonarul au arătat că aceste lanţuri muntoase vulcanice subacvatice ascunse se ridică de pe fundul mării de la aproximativ 5.000 m adâncime. Vulcanii variază în mărime şi înclinaţie; unii au vârfuri neregulate care se ridică până la 3.000 metri deasupra fundului mării, în timp ce alţii au platouri mari şi joase. Dealurile şi văile s-au format probabil cu multe milenii în urmă, ca urmare a activităţii vulcanice străvechi din zonă, potrivit cercetătorilor.

 (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation)
(Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation)

În afară de abundenţa fitoplanctonului şi a balenelor observate, echipa de pe nava RV Investigator a raportat, de asemenea, că există o varietate semnificativă de păsări marine, inclusiv patru specii de albatroşi şi petrei (Larus canus).

„Acesta este un peisaj foarte divers şi va fi, fără îndoială, un punct de acces biologic care susţine o varietate uimitoare a vieţii marine”, a declarat Martin Tara, cercetător la CSIRO.

Oamenii de ştiinţă vor continua să studieze această lume nou descoperită. În lunile noiembrie şi decembrie vor porni alte două expediţii către acest nou ecosistem vibrant şi divers.

Articol ştiinţific de referinţă: Scientists studying ocean productivity have uncovered a volcanic lost world teeming with marine life off the Tasmanian coast.

Mai multe informaţii: Stunning volcanic 'lost world' discovered deep in the ocean

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor