Rechini vii, descoperiţi în interiorul craterului unui vulcan submarin activ [video]

Observaţii biogeochimice ale vulcanului submarin Kavachi (Insulele Solomon) au constatat prezenţa unor rechini vii mari în interiorul craterului.
Rechin (captură video)
Maria Caubin
02.07.2019

Experţi conduşi de inginerul oceanic Brennan Phillips au introdus o cameră video subacvatică la 44 de metri adâncime în craterul vulcanului submarin Kavachi şi au înregistrat timp de o oră, potrivit National Geographic.

După ce au verificat imaginile înregistrate cu camera video, cercetătorii au rămas uimiţi.

Rechini Sphyrna mokarran şi manta ray (Mobula birostris) înotau paşnic în faţa obiectivului camerei de luat vederi, într-un habitat în care atât temperatura ridicată a apei, cât şi aciditatea duceau cu gândul că este imposibilă supravieţuirea unor astfel de animale mari.

Phillips se întreaba ce se poate întâmpla cu aceste animale atunci când vulcanul va erupe: sunt capabile să detecteze ameninţarea şi să fugă, sau vor fi ucise pur şi simplu de explozie?

Singurul lucru pe care expertul îl ştie cu siguranţă este că "atunci când vulcanul va erupe, nu există nicio speranţă ca ceva să poată supravieţui acolo înăuntru".

Expertul spune că această descoperire deschide multe noi necunoscute.

"Acesta este cel mai bun proiect, începi cu o întrebare şi revii cu multe altele, şi asta este exact ce s-a întâmplat aici", a spus Phillips.

Kavachi este unul dintre cei mai activi vulcani submarini din sud-vestul Pacificului. Situat la sud de Insula Vangunu din Insulele Solomon, este numit după un zeu al mării al locuitorilor insulelor din grupul New Georgia, şi este cunoscut, de asemenea, sub numele local Rejo te Kavachi ("cuptorul Kavachi"). Vulcanul a devenit ameninţător şi apoi s-a calmat de cel puţin opt ori de la prima erupţie înregistrată în 1939. Când vulcanul a erupt în 2003, s-a format o insulă de 15 metri înălţime, dar a dispărut la scurt timp după aceea. Activitatea eruptivă suplimentară a fost observată şi raportată în martie 2004 şi în aprilie 2007 (sursă).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor