Momente emoţionante într-o gară din Londra. Ce s-a întâmplat când o fată i-a cerut unui pianist să cânte o piesă de Vivaldi

Foto (Prin amabilitatea lui Aurélien Froissart)
Louise Chambers
24.07.2023

Imaginile cu un pianist şi o violonistă cântând într-o gară din Anglia au devenit virale, pe bună dreptate. Interpretarea piesei "Vara" de Vivaldi, improvizată de doi tineri muzicieni, a uimit o mulţime de oameni şi acest lucru dovedeşte puterea atemporală a muzicii clasice.

Pianistul Aurélien Froissart, în vârstă de 27 de ani, născut la Paris, se afla în vizită la fratele său din Londra, iar în ultima zi a vizitei sale (23 mai) s-a decis să meargă în aglomerata staţie de tren St. Pancras şi să cânte la pian pentru publicul din zonă. Fratele lui Froissart, care studiază la Royal College of Music din Londra, a chemat şi câţiva prieteni muzicieni, printre care şi o violonistă.

"Mă întorceam în Paris şi mi-am petrecut întreaga după-amiază în staţie pentru a filma nişte videoclipuri înainte de a lua trenul", a declarat Froissart pentru The Epoch Times. "Am învăţat o piesă pentru videoclip... pentru că voiam să o cânt luna următoare cu un alt muzician, dar s-a întâmplat puţin altfel decât panificasem. Stăteam cu toţii în staţia de tren şi [violonista] dorea să cânte Vivaldi, pentru că şi ea studia piesa respectivă."

Ugne Liepa Zuklyte îl întreabă pe Aurélien Froissart dacă poate interpreta Vara lui Vivalidi (Prin amabilitatea lui Aurélien Froissart)
Ugne Liepa Zuklyte îl întreabă pe Aurélien Froissart dacă poate interpreta Vara lui Vivalidi (Prin amabilitatea lui Aurélien Froissart)

Froissart, care învăţase piesa cu o săptămână înainte de filmare, cântă la pian de la vârsta de 12 ani. Prietena fratelui său, Ugne Liepa Zuklyte, l-a întrebat pe Froissart dacă ştia piesa "Vara" de Antonio Vivaldi, care face parte din concertele pentru vioară "Cele patru anotimpuri". Froissart a dat afirmativ din cap, iar cei doi s-au pregătit câteva secunde înainte de a începe o interpretare plină de pasiune, uluind călătorii.

Martor al acestui moment, Froissart era tot atât de impresionat ca şi mulţimea adunată.

"A fost foarte, foarte ... magic. Avea atât de multă pasiune când cânta la vioară... Parcă era o altă persoană", a spus el, minunându-se, pentru că Zuklyte era "timidă" când a vorbit prima dată cu ea.

 (Prin amabilitatea lui Aurélien Froissart)
(Prin amabilitatea lui Aurélien Froissart)

 (Prin amabilitatea lui Aurélien Froissart)
(Prin amabilitatea lui Aurélien Froissart)

Interpretarea piesei "Vara" a fost o mare coincidenţă, deoarece oraşul Londra se bucura de primele semne ale verii atunci când au cântat piesa împreună. "Este o metaforă cu multă pasiune", a spus el. "Pentru mine, este o piesă care atunci când o auzi sau când o cânţi, este ca o furtună; te obligă să mergi până la capăt şi îţi captează atenţia."

Froissart a postat interpretarea plină de entuziasm pe reţelele sociale, unde a atras impresionanta cifră de 20 de milioane de vizualizări în doar două zile. Aceste momente au contribuit la relansarea carierei tânărului pianist după o pauză de trei ani şi l-a făcut "foarte, foarte fericit" şi pentru acest lucru i-a fost recunoscător lui Zuklyte, violonista timidă, cu un talent excepţional.

Trecătorii sunt uimiţi când aud duetul interpretat de doi tineri muzicieni într-o gară din Londra. (Prin amabilitatea lui Aurélien Froissart)
Trecătorii sunt uimiţi când aud duetul interpretat de doi tineri muzicieni într-o gară din Londra. (Prin amabilitatea lui Aurélien Froissart)

Froissart a simţit atracţia de a cânta la pian la vârsta de 11 ani, după ce a văzut filmul "The Blues Brothers" şi s-a îndrăgostit de coloana sonoră a peliculei. Dar la acel moment se considera că ar fi deja prea târziu, având în vederee standardele din industrie.

"Am încercat să intru la conservator şi mi-au spus: «Nu, nu poţi fi începător la această vârstă, ar fi trebuit să începi la 6 ani»", a declarat Froissart. "Eram foarte motivat, aşa că am găsit profesori foarte buni."

Froissart a urmat Consrvatorul din Paris, cea mai importantă şcoală de muzică din Franţa, şi l-a absolvit la vârsta de 23 de ani.

În timpul studiilor, Froissart a participat la competiţii şi a cântat în public în situaţii de mare presiune, astfel că a participat la multe competiţii pentru tinerii pianişti. De-a lungul anilor, a acumulat multe premii şi recunoaştere publică, cel mai recent fiind locul întâi la Napoli Nova din Italia.

Totuşi, după absolvire, Froissart a spus ca şi-a pierdut direcţia.

"Trebuia să fiu un pianist profesionist, dar nu îmi plăcea perspectiva din faţa mea, pentru că era plină de constrângeri", a spus el. "Am călătorit în jurul lumii, am studiat filosofia, am făcut multe lucruri diferite."

Trei ani mai târziu, Froissart a realizat că pianul era adevărata sa chemare. Dar acum îşi pierduse reţeaua profesională şi mare parte din abilităţile tehnice. Pentru a-şi recâştiga reputaţia ca muzician, a început să cânte muzică clasică în locuri publice, pentru a se conecta cu publicul, filmând şi postând videoclipuri pe internet.

Cu toate acestea, primul an a fost dificil, deoarece puţine persoane urmăreau videoclipurile sale. A observat că cei care aveau succes cântau muzică pop sau cover-uri de filme.

Totuşi, Froissart era hotărât să-şi urmeze vocaţia şi să continue să cânte ceea ce credea de cuviinţă şi să nu-şi vândă sufletul în schimbul vizualizărilor.

De când a devenit faimos în mediul online, Froissart primeşte oferte pentru concerte în Franţa şi doreşte să-şi extindă domeniul şi să predea pianul altor tineri muzicieni. "Mesajul" său pentru cei care resping muzica clasică este că acest gen merită o a doua şansă.

"Muzica clasică este ceea ce îmi place cu adevărat", a spus el. "Din nefericire, uneori [oamenii] au o opinie nefavorabilă despre această muzică, aşa că se gândesc că nu le va plăcea. De fapt, atunci când îi duci la un concert sau cânţi pentru ei, îşi dau seama că le place. Asta îmi place să fac cu meseria mea, să-i ajut pe oameni să realizeze acest lucru."

Vă rugăm să urmăriţi videoclipul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor