Misterul diverselor culori ale ochilor
alte articole
Ce determină culoarea ochilor? Căprui, albaştri, verzi... Care este secretul din spatele fiecărei culori a ochilor? Ochii prezintă mai multe nuanţe de la căprui închis aproape negru, la căprui deschis şi de la verde la gri şi albastru. În ciuda numeroaselor variante pe care le percepem, în ochii noştri există doar doi pigmenţi diferiţi: maro şi roşu.
Irisul are un diametru de 12 milimetri şi este alcătuit din ţesut conjunctiv şi un muşchi subţire ce îi permite să se deschidă în funcţie de lumină. Culoarea ochilor depinde de cantitatea de pigment şi ţesut conjunctiv.
Celulele pigmentare ale irisului, numite melanocite, produc două tipuri diferite de pigmenţi: eumelanina - de culoarea maro sau negru, şi feomelanina - roşie sau galbenă.
Culoarea ochilor este determinată de modelul pigmentului brun şi roşu, de fibrele de colagen şi de topografia irisului
Ochii negri sau aproape negri sunt cei mai pigmentaţi, iar cei albastru deschis au cea mai mică cantitate de pigment. Ochii de culoare albastru deschis se întâlnesc mai mult la persoanele din Europa. Cu toate acestea, nu există niciun pigment albastru în ochii noştri. Atunci cum de sunt albaştri? Datorită fibrelor de colagen albe din ţesutul conjunctiv din iris. Aceste fibre propagă lumina şi astfel irisul arată albastru.
Culorile ochilor care se află între limitele maro-închis şi albastru-deschis au cantităţi variabile de pigment, cât şi zone fără pigment. Aceasta determină culorile unice pe care le vedem sub formă de verde şi gri. Dar nu numai culoarea este factorul care determină ca ochii noştri să fie unici. Topografia fizică a irisului joacă un rol foarte important. Când examinăm ochii, observăm mai multe modele. Cel mai uşor de observat este inelul pigmentat care înconjoară pupila.
Curiozităţi despre ochi
Genele şi ochii
De mulţi ani, geneticienii au considerat că o singură genă determină culoarea ochilor unei persoane, ochii căprui dominând ochii albaştri. Cu toate acestea, doi părinţi cu ochi căprui pot avea copii cu ochi albaştri. Deşi culoarea ochilor se moşteneşte, azi se cunoaşte faptul că mai multe gene contribuie la spectrul culorilor pe care le vedem la oameni.
În ceea ce priveşte culoarea ochilor, numărul total de gene responsabile se ridică acum la 11. Un grup de cercetători condus de Manfred Kayser, profesor de biologie moleculară legală la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, Olanda, a analizat recent variantele acestor gene pe un număr de peste 3.000 de persoane din 7 ţări europene.
Eumelanina este maro-neagră, iar feomelanina este roşie. Comparând aceste profile genetice cu o nouă metodă ce evaluează culoarea ochilor în fotografii, oamenii de ştiinţă au fost capabili să prezică în mod fidel culoarea ochilor în marea majoritate a cazurilor.
Culoarea ochilor este determinată de modelul pigmentului brun şi roşu, de fibrele de colagen şi de topografia irisului.
Există cinci culori rare de ochi
Cu câţiva ani în urmă, cotidianul spaniol ABC a publicat un documentar despre aceste cinci culori rare.
1. Ochi de chihlimbar. Culoarea gălbuie a ochilor este cauzată de excesul de lipocrom în iris şi se întâlneşte în Brazilia, Europa şi Asia. Până în prezent, nu s-a găsit nicio explicaţie genetică pentru această culoare neobişnuită.
Celebra cântăreaţă franceză Marie Laforet este cunoscută ca ”Fata cu ochii de aur” pe care am văzut-o în 1970 la Festivalul Cerbului de Aur-Braşov.
2. Ochi violet. Această culoare se datorează unui amestec de nuanţe de roşu şi albastru. Acest tip de ochi violeţi a făcut-o celebră pe Liz Taylor.
3. Ochi negri. În cazul acestui tip de ochi, nu se poate diferenţia irisul de pupilă. Aceasta se datorează culorii foarte închise a irisului sau lipsei totale a acestuia. Doar 1% din populaţia lumii au ochi negri, numărul cel mai mare al acestora fiind întâlnit în Asia, Africa şi America.
4. Ochi roşii. Roşu este culoarea cea mai rară, fiind caracteristică albinoşilor. Aici irisul nu coţine deloc melanină, iar lumina trece prin el şi reflectă hemoglobina din vasele de sânge de pe retină, dând această nuanţă.
5. Ochi verzi. Deşi avem impresia că sunt multe persoane cu ochi verzi, doar 2% din populaţie au această nuanţă. Aceşti ochi îi întâlnim în Ungaria, Islanda, în Europa în general, cât şi în unele grupuri etnice din Irak şi Afganistan.
Frumuseţea ochilor captivează omenirea de mii de ani, dând naştere unor expresii precum: ”ochii sunt oglinda sufletului”.