Ridurile: patru greşeli ce trebuie evitate înainte de culcare

Îmbătrânirea este fiziologică, dar unele obiceiuri zilnice ar putea accelera procesul de distrugere a pielii.
Iarna (Facebook)
Mioara Stoica
06.02.2018

Ridurile reprezintă o problemă serioasă pentru majoritatea oamenilor moderni, deoarece în ziua de azi felul cum arăţi şi starea de sănătate sunt extrem de importante. Toată lumea ştie că ridurile fac parte din procesul natural de îmbătrânire şi nimeni nu le poate evita. Cu toate acestea, cu o îngrijire adecvată, putem amâna puţin apariţia acestora. Există mai multe cauze care duc la apariţia ridurilor, deşi foarte multe dintre ele nu sunt prea cunoscute.

1. Dormitul cu faţa în jos

O noapte de somn bun este primul tratament de frumuseţe, dar, aşa cum explică dermatologul Purvisha Patel pentru revista Women's Health, "când dormi cu faţa în jos, gravitaţia câştigă". Şi, dacă dimineaţa efectele imediate au ca rezultat o faţă şi ochi umflaţi, cu timpul această poziţie favorizează relaxarea ţesuturilor şi pierderea colagenului, deschizând astfel calea către riduri. Sfat: învăţaţi să dormiţi culcat pe spate. Această poziţie este optimă pentru coloana vertebrală, dar nefavorabilă pentru persoanele care sforăie. Sub influenţa greutăţii, abdomenul şi gâtul sunt trase în jos, ceea ce îngreunează respiraţia. Cu toate acestea, dacă nu sforăiţi, atunci această poziţie este cea mai bună, pentru că pielea feţei nu intră în contact cu materialul lenjeriei de pat.

2. Spălatul feţei înainte de culcare

Un obicei frecvent întâlnit este acela de a nu şterge machiajul, sau pur şi simplu de a nu spăla faţa pentru a îndepărta transpiraţia şi murdăria acumulate în timpul zilei, înainte de a merge la culcare. Este un obicei care ar trebui corectat cât mai curând posibil dacă doriţi să evitaţi îmbătrânirea timpurie. Dacă nu ne vom curăţa sistematic pielea, porii pielii feţei se vor dilata treptat, lăsând să pătrundă în interior reziduuri de sebum şi produse cosmetice. În consecinţă, faţa va arăta mai puţin proaspătă şi tânără.

"Dacă vă lăsaţi machiajul pe faţă, porii pielii feţei se vor dilata şi acest lucru favorizează apariţia coşurilor", avertizează dr. Patel. Sfat: utilizaţi un produs de curăţare exfoliant pentru a vă spăla faţa şi pentru a elibera porii, astfel încât pielea să se poată regenera în timpul nopţii.

3. Utilizarea prea multor produse de îngrijire a pielii

Utilizarea unui număr mare de produse pentru îngrijirea pielii, şi mai mult, fără a cunoaşte utilizarea lor adecvată, poate fi cu adevărat nocivă. „Un exemplu clasic sunt produsele care conţin retinol, folosite pentru a preveni apariţia ridurilor: dacă sunt amestecate cu peroxidul de benzoil, care se găseşte în produsele anti-acnee, pot irita pielea şi o pot usca, punând în evidenţă chiar şi ridurile mai fine", subliniază expertul. Sfat: utilizaţi numai produse pe care le cunoaşteţi şi care sunt potrivite tipului dumneavoastră de piele.

4. Consumul de lichide

Apa este esenţială, deoarece garantează prospeţimea şi fermitatea pielii. "Când pielea este deshidratată, pare imediat mai uscată". Pielea din jurul ochilor este cea mai sensibiă, "iar pe termen lung o deshidratare prelungită poate duce la o pierdere a elasticităţii", reaminteşte Patel. Sfat: "alimentaţi" pielea cu cel puţin şase pahare de apă pe zi.

Bătrâneţea e privită de multe ori ca un chin. Pielea îşi pierde elasticitatea, apar ridurile, părul albeşte, slăbeşte vederea, auzul, apar tulburările de memorie, oboseala, irascibilitatea, pesimismul. Stările depresive sunt accentuate de teama de moarte, mai ales când pierdem persoane dragi nouă. Pensionarea aduce sentimentul inutilităţii, al frustrării, gândul că eşti o povară pentru ceilalţi. Atunci e nevoie să renunţăm la rigiditate şi să devenim dispuşi la schimbare, să căutăm soluţii şi să ne adaptăm. În general, asociem bătrâneţea cu neputinţa, singurătatea, boala, cozile de la farmacie, sărăcia.

Dar putem să privim bătrâneţea şi altfel, ca fiind ''vârsta de aur'' sau ''vârsta înţelepciunii'': „cine nu are bătrâni, să-i cumpere”, spune un vechi proverb românesc, pentru că e perioada când se acumulează bogăţie sufletească, experienţe de viaţă, înţelepciune, valori morale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor