Ştiinţa ne arată cum să descoperim un mincinos
alte articole
A observat cele mai des întâlnite comportamente pe care le au mincinoşii şi ne prezintă în discursul ei, cum să detectăm minciunile din punct de vedere ştiinţific.
Minciuna este de cele mai multe ori o acţiune la care cooperează cel puţin două persoane. Îi lăsăm pe ceilalţi de bunăvoie să ne inducă în eroare pentru că vrem să evităm un posibil conflict. Am putea spune cuiva că un e-mail nu a primit niciun răspuns pentru că a ajuns în folderul SPAM, sau că cina a fost gustoasă (sau măcar acceptabilă). Acest lucru a ajuns să fie acceptat într-o anumită măsură pentru ca toţi agreăm acest lucru, însă studiile arată că putem ajunge să fim minţiţi între 10 şi 200 de ori pe zi.
Multe dintre ele sunt aşa numitele "minciuni albe", însă studiile au descoperit că străinii mint de trei ori în primele 10 minute de când s-au cunoscut. Meyer vede minciuna ca un lucru pe care-l facem pentru a crea o legătură între ficţiune şi realitate. Când vrem ca ceva să fie adevărat, minţim pentru ca măcar să-l facem să pară adevărat, în speranţa că vom putea să-l transformăm în realitate înainte ca cineva să afle adevărul. Sperăm că va fi adevărat, iar minciunile pe care le spunem devin împrumuturi ale unui adevăr pe care-l dorim în vieţile noastre.
Mulţi dintre noi facem asta În diferite ocazii, însă unele minciuni sunt mai rele ca altele. Din fericire, ştiinţa scoate în evidenţă o mulţime de indicatori care ne ajută să ne dăm seama când suntem minţiţi, iar mulţi dintre aceştia sunt opuşi modului în care gândesc majoritatea oamenilor:
- un mincinos are tendinţa de a lua distanţă faţă de subiectul în cauză. Bill Clinton, într-o declaraţie a sa, spunea următoarele: "Nu am avut relaţii sexuale cu acea femeie". Două indicii îl dau de gol şi te ajută să-ţi dai seama că este vorba de o minciună: "nu" şi "acea femeie".
- un mincinos foloseşte un limbaj de validare, precum "să-ţi spun sincer" sau "să-ţi spun adevărul".
- repetarea întrebării înaintea unui răspuns nesincer este un indiciu des întâlnit înaintea unei minciuni.
- un mincinos te priveşte în ochi prea mult. Nu se foieşte deloc, ci mai degrabă rămâne nemişcat de la brâu în sus.
- un mincinos va zâmbi fals.
- un mincinos va oferi multe detalii.
- când un mincinos este vinovat de ceva şi încearcă să evite să fie pedepsit pentru ceea ce a făcut, cel mai probabil că va sugera o pedeapsă strictă pentru "adevăratul vinovat".
- un mincinos nu se descurcă să spună cele întâmplate de la coadă la cap.
- un mincinos îşi va îndrepta picioarele de cele mai multe ori către o ieşire.
- un mincinos va pune de obicei obiecte pe post de obstacol între el şi persoana care îl întreabă despre minciună.
Pamela Meyer scoate în evidenţă alte câteva metode de a detecta o minciună, cum ar fi datul din cap sau expresiile asimetrice. Pentru a le înţelege mai bine, îţi recomand să urmăreşti clipul video. Cu puţină practică vei putea să observi destul de uşor minciunile din viaţa de zi cu zi.