Mărturisirea lui Putin despre atacul de la Dnipro va fi folosită drept probă la un tribunal special împotriva sa
Recunoaşterea de către dictatorul de la Kremlin cu privire la atacul rusesc asupra oraşului Dnipro cu ajutorul unei rachete balistice experimentale va servi drept probă pentru tragerea la răspundere a lui Vladimir Putin şi a asociaţilor săi în cadrul unui tribunal special, relatează Ukrinform.
Reprezentantul permanent interimar al Ucrainei la organizaţiile internaţionale de la Viena, Viktoriia Kuvshinnikova, a declarat acest lucru în timpul unei reuniuni speciale a Consiliului Permanent al OSCE şi a Forumului pentru cooperare în domeniul securităţii privind Rusia. Reuniunea a abordat utilizarea de către Rusia a unei rachete balistice cu rază medie de acţiune pentru a ţinti Dnipro.
„La începutul zilei de 21 noiembrie, regimul rus al criminalilor de război a atacat oraşul ucrainean paşnic şi încă adormit Dnipro cu o rachetă balistică experimentală cu rază medie de acţiune, după cum a recunoscut însuşi dictatorul rus Putin. Declaraţia lui Putin privind utilizarea acestei arme este încă o dovadă şi o recunoaştere de facto a vinovăţiei în crima de agresiune împotriva Ucrainei şi a tuturor atrocităţilor comise împotriva poporului nostru. Această recunoaştere va fi documentată temeinic şi utilizată pentru a-l trage la răspundere pe Putin însuşi şi pe alţi criminali de război ai regimului de la Moscova”, a spus ea.
Diplomatul ucrainean a subliniat că lovind unul dintre cele mai mari şi mai populate oraşe din Ucraina cu un nou tip de armă strategică, „Rusia a arătat clar că vieţile umane nu au nicio valoare pentru Putin”.
„Orice oraş ucrainean poate fi privit de Putin ca un teren de testare pentru arme mortale. Aceasta a fost ameninţarea sa”, a spus Kuvshinnikova.
Ea a solicitat înfiinţarea urgentă a unui tribunal special pentru crimele de război ruseşti din Ucraina, subliniind necesitatea de a începe examinarea dovezilor tot mai numeroase.
Kuvshinnikova a subliniat, de asemenea, că Ucraina se apără împotriva agresiunii ruse în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU şi „are dreptul deplin de a lovi orice obiective militare ruse legitime pentru a proteja populaţia ucraineană în conformitate cu dreptul internaţional”.
„Vom continua să facem acest lucru până când Putin îşi va opri agresiunea şi îşi va retrage trupele de pe teritoriul suveran şi recunoscut internaţional al Ucrainei. Cel mai bun răspuns la ameninţările lui Putin este să îl forţăm să ajungă la o pace justă şi durabilă. Formula de pace ucraineană oferă foaia de parcurs necesară pentru atingerea acestui obiectiv. Este timpul să acţionăm. În caz contrar, vor exista noi lovituri mortale, ameninţări şi escaladări ale războiului din partea Rusiei. Şi nu numai împotriva Ucrainei”, a declarat diplomatul ucrainean.
Joia trecută, forţele ruse au lansat o rachetă balistică intercontinentală, o rachetă balistică Kinzhal şi şapte rachete de croazieră Kh-101 la Dnipro.
Putin a declarat ulterior că armata rusă a folosit o rachetă balistică cu rază medie de acţiune Oreşnik în cadrul atacului.
Casa Albă a evaluat atacul ca fiind lansarea unei rachete balistice cu rază medie de acţiune, în timp ce Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării a sugerat că aceasta a fost lansată probabil de sistemul Kedr.