Când Visul Georgian devine un coşmar: Premierul pro-rus Irakli Kobakhidze suspendă negocierile de aderare la UE

Protestatari flutură steaguri georgiene şi ale UE în faţa parlamentului georgian. (Getty Images)
Redacţia
28.11.2024

Partidul de guvernământ din Georgia a declarat joi că ţara va suspenda discuţiile privind aderarea la Uniunea Europeană până în 2028, refuzând, de asemenea, subvenţiile bugetare de la Bruxelles, oprind efectiv cererea sa de aderare la bloc, transmite Reuters.

Într-o declaraţie, partidul de guvernământ Visul Georgian a acuzat Uniunea Europeană de "un val de insulte", folosind perspectiva negocierilor de aderare pentru a "şantaja" ţara şi a "organiza o revoluţie în ţară".

„Am decis să nu punem pe ordinea de zi problema deschiderii negocierilor cu Uniunea Europeană până la sfârşitul anului 2028. De asemenea, refuzăm orice subvenţie bugetară din partea Uniunii Europene până la sfârşitul anului 2028”, au declarat liderii partidului Visul Georgian.

Cu o populaţie de 3,7 milioane de locuitori, ţara din Caucazul de Sud are înscris în Constituţie obiectivul aderării la UE şi a fost, în mod tradiţional, printre cele mai pro-occidentale state ieşite de sub stăpânirea Uniunii Sovietice.

Relaţiile Georgiei cu Bruxelles-ul s-au deteriorat brusc în ultimele luni, iar Uniunea Europeană a declarat deja că cererea de aderare a Georgiei este suspendată.

UE nu a comentat imediat declaraţia partidului Visul Georgian.

Sondajele de opinie arată că aproximativ 80% dintre georgieni susţin aderarea la UE, iar drapelul blocului flutură alături de drapelul naţional în aproape toate clădirile guvernamentale din ţară.

Opoziţia pro-occidentală din Georgia a reacţionat cu furie la anunţul partidului Visul Georgian şi a cerut proteste de stradă imediat.

Giorgi Vashadze, un important lider al opoziţiei, a scris pe Facebook: „Guvernul autoproclamat şi ilegitim a semnat deja legal trădarea Georgiei şi a poporului georgian”.

Visul Georgian afirmă că doreşte în continuare să adere la UE în viitor, dar s-a angajat în mod repetat în dispute diplomatice cu Bruxelles-ul în ultimii ani, chiar dacă a aprofundat legăturile cu Rusia vecină.

Anterior, joi, premierul georgian Irakli Kobakhidze a declarat jurnaliştilor că aderarea la UE ar putea dăuna economiei Georgiei, deoarece ar obliga Tbilisi să anuleze acordurile de scutire de vize şi acordurile comerciale cu alte ţări.

Criticii externi şi interni ai blocului de guvernare Visul Georgian susţin că partidul - care este perceput ca fiind dominat de fondatorul său miliardar, fostul premier Bidzina Ivanishvili - conduce Georgia înapoi spre Moscova, de care şi-a câştigat independenţa în 1991.

Sondajele de opinie arată că majoritatea georgienilor dispreţuiesc Rusia, care continuă să sprijine două regiuni separatiste georgiene şi care a învins Tbilisi într-un război de cinci zile în 2008.

UE a acordat Georgiei statutul de ţară candidată în decembrie 2023, dar a declarat că o serie de legi adoptate de Visul Georgian de atunci, inclusiv restricţiile privind „agenţii străini”, sunt autoritare, de inspiraţie rusă şi reprezintă obstacole în calea aderării la UE.

Ţările occidentale au declarat, de asemenea, că alegerile din octombrie, în care rezultatele oficiale au acordat blocului Visul Georgian aproape 54% din voturi, au fost afectate de încălcări. Partidele de opoziţie au declarat că alegerile au fost fraudate şi au refuzat să îşi ocupe locurile.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care solicită anularea şi reluarea alegerilor, precum şi impunerea de sancţiuni împotriva principalilor reprezentanţi ai partidului Visul Georgian.

Visul Georgian a declarat miercuri că l-a ales pe Mikheil Kavelashvili, fost deputat cu un lung palmares de declaraţii anti-occidentale, drept candidat la preşedinţia Georgiei, care este în mare parte ceremonială.

Kavelashvili urmează să o înlocuiască pe actuala preşedintă pro-UE Salome Zurabişvili, care a acuzat în repetate rânduri Visul Georgian că împiedică în mod deliberat speranţele Georgiei de aderare la UE.

Preşedintele rus Vladimir Putin, vorbind joi în timpul unei vizite în Kazahstan, a lăudat „curajul şi caracterul” de care au dat dovadă autorităţile georgiene în adoptarea legii privind „agenţii străini”, pe care criticii interni au comparat-o cu legislaţia rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor