Mari atentate teroriste din istoria recentă

Turnurile gemene din New York (WTC) la 11 septembrie 2001
Turnurile gemene din New York (WTC) la 11 septembrie 2001 (Robert Giroux/Getty Images)

Articolul de faţă îşi propune să descrie succint o parte din cele mai grave atentate din istoria recentă. Aceste evenimente de o violentă extremă sunt crime înfăptuite cu premeditare împotriva unor mari mase de oameni, indiferent de motivaţiile invocate. Crimele nu pot fi scuzate şi nici justificate pornind de la criteriile ideologice, religioase, sau politice pe baza cărora ele sunt săvârşite.

Cel mai cunoscut şi, poate, cel mai tragic dintre atentatele teroriste din ultimul sfert de secol a fost cel din 11 septembrie 2001[1], când patru avioane cu pasageri, deturnate şi conduse de către 19 membri ai organizaţiei Al-Qaeda, au fost făcute să intre în coliziune cu ţinte importante, precise din Statele Unite. Două dintre aparatele de zbor au lovit şi distrus turnurile gemene ale complexului World Trade Center din New York, al treilea a lovit aripa de vest a Pentagonului, iar ultimul, care viza Washington-ul, din pricina unei lupte la bord, s-a prăbuşit pe un câmp, în Pennsylvania. Aceste atacuri sinucigaşe cu urmări de proporţii au cauzat în total 2.996 de morţi, incluşi aici fiind şi cei 227 de pasageri din avioane, împreună cu cei 19 terorişti. Acesta a fost, totodată, şi cel mai cumplit incident din istoria Statelor Unite în privinţa morţii forţelor de ordine şi pompierilor. Au murit, în decursul catastrofei, 343 de pompieri şi 72 de poliţişti.

Alte atentate, la fel de sângeroase, dar poate, mai puţin cunoscute, din lipsa mediatizării lor, s-au petrecut în Asia şi Africa. Spre exemplu, pe 11 iunie 1990, în Provincia de Est din Sri Lanka, membrii organizaţiei separatiste “Tigrii Eliberatori Tamil Eelam” au împuşcat, într-o singură zi, între 600 şi 774 de poliţişti neînarmaţi[2]. Aceştia s-au predat atacatorilor, în urma promisiunilor că vor fi ulterior eliberaţi de către Tigrii Tamil. Poliţiştii au fost transformaţi în prizonieri şi duşi în junglele Vinayagapuram şi Trincomalee. Acolo au fost legaţi şi executaţi prin împuşcare. Organizaţia Tigrii Tamil Eelam a participat la războiul civil din Sri Lanka, care a durat din 1983 până în 2009 şi s-a soldat cu un număr de morţi estimate de ONU între 80.000 şi 100.000.

Pe 1 septembrie 2004 au fost luaţi ostatici 1.100 de oameni într-o şcoală din Beslan[3], Osetia de Nord, de către un grup islamic separatist, format din ceceno-inguşi. Au fost purtate negocieri între forţele armate şi securitatea rusă, pe de o parte, şi separatiştii islamişti, de cealaltă. Forţele ruse au folosit tancuri şi rachete incendiare pentru recucerirea clădirii. În urma asaltului trupelor ruse, au fost omorâţi 385 de oameni, inclusiv 186 de copii.

Un alt mare dezastru a avut loc în Irak, pe 14 august 2007, când au fost detonate în mod coordonat de către terorişti sinucigaşi patru încărcături explozive, în mijlocul comunităţilor religioase Yazidi din orăşelele Kahtaniya şi Jazeera, de lângă Mosul. Acest incident tragic a urmat unei perioade de tensiuni crescânde între musulmanii Yazidi şi sunniţi, urmând lapidării unei tinere din comunitatea Yazidi. Conform estimărilor Crucii Roşii din Irak, în urma atacurilor au rezultat 796 de morţi şi 1.562 de răniţi, acesta reprezentând cel mai sângeros atac din perioada războiului irakian.

Tot în Irak, un val de atentate s-a desfăşurat în 2013, în decursul unei singure săptămâni - 15-21 mai -, în centrul şi nordul ţării, între sunniţi şi şiiţi. Violenţele au provocat în total 449 de morţi şi 732 de răniţi din ambele tabere de musulmani[4]. Atentatele au vizat locuri aglomerate, moschei, autobuze, parcuri publice, sau sedii de poliţie, cauzând zeci de morţi şi răniţi în fiecare atac.

Nigeria a fost scena unui alt atentat sângeros: pe 5-6 mai 2014, oraşele “gemene” Ngala şi Gamboru din statul Borno au fost atacate de către militanţii Boko Haram[5]. În Gamboru Ngala au fost încartiruite trupele de securitate aflate pe urmele răpitorilor celor 200 de eleve de la şcoala Chibok. În urma părăsirii oraşelor de către aceste trupe, organizaţia teroristă Boko Haram a atacat în timpul nopţii pieţele publice, unde oamenii se strângeau, în mod obişnuit, odată cu scăderea temperaturilor caniculare de peste zi. Folosind vehicule şi motociclete, atacatorii au împuşcat oamenii din pieţe şi au dat foc caselor din zonă, cauzând moartea a 336 de persoane. Recent, între 3 şi 7 ianuarie 2015, gruparea Boko Haram a atacat oraşul nigerian Băgă, unde se afla o bază militară multinaţională, ucigând atât civili, cât şi militari[6]. Atacul a fost unul fulgerător, iar forţele armate nu au fost în măsură sa îl stopeze. Din cauza insecurităţii din zonă, precum şi a faptului că majoritatea populaţiei a fugit, nu se poate stabili numărul de victime. Estimările variază de la o sută la câteva mii de morţi.

Atentatele descrise mai sus reprezintă numai un reper orientativ, întrucât activitatea teroristă în ansamblul ei se desfăşoară pe un spaţiu mult mai larg şi greu de acoperit printr-un simplu articol. Puteţi citi mai despre alte atentate la "Alte articole" în cadrul acestui articol. Cazuri precum atacurile din Ucraina sau Franţa, inclusiv cel de la Charlie Hebdo sunt şi în clipa de faţă mult prea discutate pentru a mai fi reluate aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


Note:

Informaţiile expuse în articol se bazează pe datele regăsite în următoarele surse de documentare:

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/September_11_attacks

[2] http://en.wikipedia.org/wiki/1990_massacre_of_Sri_Lankan_Police_officers

[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Beslan_school_hostage_crisis

[4] http://en.wikipedia.org/wiki/May_2013_Irak_attacks.

[5] http://en.wikipedia.org/wiki/2014_Gamboru_Ngala_attack

[6] http://en.wikipedia.org/wiki/2015_Baga_massacre

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii