Yemen: Un atentat sinucigaş cu maşină-capcană face 20 de morţi şi zeci de răniţi la Sanaa

Soldaţi din Yemen la locul exploziei din Sanaa, după un atac cu bombă la Ministerul Apărării din Yemen, 05.12.21013.
Soldaţi din Yemen la locul exploziei din Sanaa, după un atac cu bombă la Ministerul Apărării din Yemen, 05.12.21013. (Sinan Yiter/Anadolu Agency/Getty Images)

Un atentator sinucigaş s-a lansat cu o maşină plină cu explozibil împotriva Ministerului Apărării. În Yemen au izbucnit din nou violenţele, în timp ce ţara se confruntă cu probleme economice grave.

Joi, 5 decembrie, s-a înregistrat un atentat sinucigaş cu bombă în Sanaa, capitala Yemen, împotriva Ministerului Apărării. Explozia a fost cauzată de o maşină-bombă burduşită cu explozibil cu care teroristul s-a lansat împotriva porţilor ministerului, la scurt timp după începerea orelor de lucru. Imediat după aceea au avut loc schimburi de focuri de armă între soldaţi şi miliţiile armate care au sosit la bordul unor vehicule, după ce teroristul sinucigaş a deschis calea pentru ei. Bilanţul neoficial ar fi de aproximativ 20 de morţi şi alte câteva zeci de răniţi, relatează Corriere.

Ministerul Apărării a emis o scurtă declaraţie în care a confirmat atacul şi a declarat că "marea majoritate" a militanţilor au fost ucişi, dar nu a specificat numărul. Printre răniţi se află 50 de soldaţi care au fost transportaţi la două spitale din oraş.

Asalt la spitalul situat în complexul ministerului - Printre cei care şi-au pierdut viaţa există şase medici, trei dintre care sunt străini, unul occidental. De asemenea, a fost ucisă o asistentă medicală din Filipine. Atacatorii au reuşit să pătrundă în interiorul spitalului înainte de a fi copleşiţi, după ce au vizat spitalul situat în complexul ministerial.

Oficial, Ministerul Apărării a anunţat că a anihilat grupul de bărbaţi înarmaţi care au intrat în complexul de clădiri al ministerului, dar o sursă militară a declarat că forţele de securitate sunt în căutarea unor complici ai grupului armat, în clădiri învecinate. Se pare că a fost o încercare de a prelua controlul asupra ministerului. Atacul nu a fost revendicat până acum, dar poartă semnele distinctive ale grupului terorist Al-Qaeda, a cărui filială în Yemen este considerată a fi printre cele mai active din lume.

Imediat după explozie, mai multe vehicule blindate au sosit la Bab al-Yaman, intrarea oraşului vechi, unde există, de asemenea, sediul principal al Băncii Centrale. Maşina-bombă a provocat pagube serioase spitalului situat în interiorul complexului şi a distrus ferestrele şi uşile caselor şi birourilor situate în imediata vecinătate. Un vehicul blindat al armatei a fost distrus, în timp ce trei maşini civile aflate în afara ministerului au fost reduse la carcase carbonizate, au declarat martori. Ministrul Apărării, Nasser Ahmed, se află acum în Washington pentru discuţii.

Violenţe - Yemen trece printr-o perioadă de recuperare după violenţele suferite, în timp ce un guvern interimar încearcă să facă faţă la luptele dintre separatiştii din sudul ţării care au conexiuni cu militanţi Al-Qaeda şi rebelii din nord. În plus, ţara este afectată de problemele economice grave moştenite de la preşedintele anterior, Ali Abdullah Saleh, care a fost forţat să se retragă în 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe