China: Explozie într-o gară din Xinjiang, 3 morţi şi 79 de răniţi

Miercuri seară într-o gară din regiunea Xinjiang, nord-vestul Chinei, a avut loc o explozie care a ucis 3 persoane şi a rănit alte 79, informează Reuters. Explozia a coincis cu vizita preşedintelui chinez Xi Jinping în regiune.
Gara de Sud din Urumqi după "atentat" (youtube.com)
Ioana Florea
01.05.2014

Miercuri seară într-o gară din regiunea Xinjiang, nord-vestul Chinei, a avut loc o explozie care a ucis 3 persoane şi a rănit alte 79, informează Reuters. Explozia a coincis cu vizita preşedintelui chinez Xi Jinping în regiune.

Xinhua, portavocea Partidului Comunist Chinez, pretinde că „găşti cu cuţite” au folosit explozibili într-o gară din Urumqi miercuri, deflagraţia reprezentând primul atentat cu bombă din capitala Xinjiang-ului din ultimii 17 ani, în condiţiile în care securitatea este foarte severă datorită vizitei preşedintelui chinez în zonă.

Guvernul chinez a dat vina pe “terorişti”, un termen folosit pentru militanţii islamişti şi separatişti din Xinjiang, care este o regiune de cel puţin patru ori mai mare decât Japonia, fiind bogată în petrol şi gaze naturale.

Majoritatea celor care trăiesc în Xinjiang sunt uiguri, un grup de etnie turcă. Aceştia urmează Islamul sunnit şi sunt supuşi unor presiuni constante din partea autorităţilor chineze. În opinia grupurilor pentru drepturile omului şi a cercetătorilor din străinătate, tensiunile din regiune sunt generate de opresiunea culturală, de măsurile de securitate intruzive şi de valul de imigraţie a etnicilor Han.

Reportajele iniţiale despre atacul de miercuri provin exclusiv din media chinezească de stat, care a omis să precizeze dacă vreun atacator a fost omorât sau capturat. Media chineză a omis de asemenea să menţioneze dacă Xi, a cărui vizită era spre final, era sau nu în apropierea capitalei Urumqi la momentul aşa-zisului atac.

Atacul nu a fost revendicat de nicio grupare.

Nicholas Bequelin, analist cu experienţă al organizaţiei Human Rights Watch, care urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei din Xinjiang, a numit atacul „un act fără precedent de sfidare din partea uigurilor care se opun statului chinez”. „E de o mare importanţă şi este extrem de jenant, din punct de vedere politic, pentru Xi Jinping, care a adoptat o atitudine foarte dură pe tema Xinjiang şi a făcut multă paradă în timpul vizitei în Xinjiang că Xinjiang-ul este o zonă sigură pentru etnicii han”, a mai declarat acesta.

Gara de Sud din Urumqi reprezintă un simbol puternic, a mai afirmat Bequelin, deoarece muncitorii sezonieri, în majoritate chinezi han, sosesc aici din diferite părţi ale Chinei pentru a culege bumbac.

Capitala regiunii uigure este invadată de chinezi, aceştia populând masiv şi alte părţi din Xinjiang în căutarea de oportunităţi de afaceri, ocupând multe dintre locurile de muncă din zonă.

Reuters a citat un vânzător uigur în vârstă de 35 de ani, care vindea fructe confiate la aproximativ 100 de metri de explozie, care afirma că “pur şi simplu nu cred că un uigur a făcut asta”. "Nu avem niciun sentiment de siguranţă. Aceste spaţii publice nu sunt sigure pentru nimeni, uiguri sau han", a mai adăugat el.

Exilaţii şi multe dintre grupurile care apără drepturile omului susţin că instabilitatea din zona bogată în resurse şi poziţionată strategic este cauzată de conducerea opresivă a autorităţilor, persecutarea islamului şi a culturii şi limbii etnicilor uiguri.

Dilxat Raxit, purtătorul de cuvânt al Congresului Mondial al Uigurilor exilaţi, cu sediul în Germania afirma că "astfel de incidente pot avea loc din nou oricând". Acesta a declarat într-un e-mail că peste 100 de uiguri au fost reţinuţi de poliţie în urma atacului, adăugând că vizita lui Xi a fost folosită drept scuză de China pentru a-şi înteţi „represiunea armată” din Xinjiang.

„Orice provocare din partea Chinei va inflama situaţia direct şi va duce la o escaladare a tensiunilor din zonă", a mai afirmat Raxit.

Evident că Luo Fuyong, purtătorul de cuvânt al guvernului din Xinjiang a negat afirmaţiile acestuia acuzându-l de „dezinformare şi ultraj” şi scoţând din mânecă binecunoscuta carte a stabilităţii şi unităţii sociale din China, pe care PCC-ul o joacă de atâta vreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor