Atentat cu bombă într-un bar din oraşul ucrainean Harkov

Kievul a declanşat o anchetă asupra unui atentat cu bombă soldat cu 11 răniţi într-un bar din oraşul Harkov din estul Ucrainei.
O stradă din oraşul Harkov, din estul Ucrainei. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.11.2014

Kievul a declanşat o anchetă asupra unui atentat cu bombă soldat cu 11 răniţi într-un bar din oraşul Harkov din estul Ucrainei.

Serviciile ucrainene de securitate au declarat că barul Stena din centrului oraşului Harkov a fost distrus în totalitate. Dintre cei 11 răniţi, doi se aflau în stare gravă.

Deşi războiul a zguduit estul Ucrainei în ultimele câteva luni, este pentru prima dată când un atac de o asemenea amploare loveşte oraşul Harkov, unde atât separatiştii proruşi cât şi susţinătorii Kievului locuiesc într-un climat tensionat.

Directorul barului, Mihailo Ozerov, a evocat imediat ipoteza unui "act terorist", făcând o legătură între atentat şi activităţile localului, care colecta fonduri pentru soldaţii ucraineni ce luptă împotriva separatiştilor proruşi în regiunile rebele vecine Doneţk şi Lugansk.

Fostă capitală a Ucrainei şi un important centru industrial şi cultural din estul ţării, Harkov s-a confruntat cu manifestaţii separatiste în primăvară, care au încetat între timp, contrar celor din regiunile învecinate.

Până acum, conflictul ucrainean s-a soldat cu moartea a peste 4.000 de oameni, iar situaţia nu pare a se calma, mai ales după ce în 2 noiembrie cele două republici autoproclamate, Doneţk şi Lugansk, au organizat pseudoalegeri parlamentare şi prezidenţiale.

Kievul, Statele Unite şi Uniunea Europeană au declarat că alegerile separatiştilor din estul Ucrainei sunt nelegitime şi că nu le vor recunoaşte.

Deşi putea să ajute la calmarea tensiunilor, Rusia a făcut exact contrariul, afirmând că va recunoaşte aceste alegeri şi că va negocia direct cu separatiştii în diverse probleme.

De asemenea, ca un factor de amplificare a tensiunilor din regiune, în 7 noiembrie, guvernul de la Kiev a anunţat că ”32 de tancuri, 16 obuziere şi 30 de camioane militare Kamaz, cât şi mai mulţi soldaţi au intrat în Ucraina, venind dinspre Rusia” şi că s-au îndreptat spre oraşul ucrainean Krasnâi Luci din regiunea Lugansk, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Andrei Lisenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor