Atac mortal în Kabul. Cel puţin 17 morţi, printre care 3 angajaţi ONU şi un reprezentant FMI

Soldaţi de la Afghan National Army (ANA) în Jalalabad, Kabul în ianuarie 2014.
Soldaţi de la Afghan National Army (ANA) în Jalalabad, Kabul în ianuarie 2014. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
18.01.2014

Un atentat sinucigaş comis de insurgenţii talibani vineri seară la restaurantul libanez „Taverne du Liban" din Kabul s-a soldat cu cel puţin 17 persoane ucise, printre victime aflându-se atat cetăţeni afgani cat şi străini. Trei angajaţi ai ONU şi un reprezentant al Fondului Monetar Internaţional (FMI) au fost ucişi în atentat, au declarat secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi directorul general al FMI Christine Lagarde.

"Vă anunţăm că dragul nostru coleg şi prieten Wabel Abdallah, reprezentantul nostru în Afganistan, a fost ucis într-un atac" la Kabul, a afirmat Lagarde, citată într-un comunicat. "Aceasta este o veste tragică", a mai menţionat aceasta.

Wabel Abdallah, în vârstă de 60 de ani, de naţionalitate libaneză, a fost reprezentantul FMI în Afganistan din iunie 2008, el fiind angajat al organizaţiei din 1993.

Secretarul general al ONU a condamnat, de asemenea, acest atentat şi a afirmat că "aceste atacuri care vizează civili sunt inacceptabile şi reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional".

Purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general Ban Ki-moon, Farhan Haq, a declarat că ONU deţine informaţii privind "moartea a trei angajaţi ai săi, precum şi a altor persoane aparţinând unor organizaţii internaţionale".

Comandoul a intrat în acţiune în jurul orei 19.30 (ora locală), când erau multe persoane în restaurant pentru cină. Primul atentator sinucigaş s-a aruncat în aer la intrarea în restaurant, în timp ce ceilalţi doi au deschis focul reuşind să intre în interiorul localului. Un ofiţer al poliţiei afgane care a intrat printre ruinele restaurantului, a declarat reporterilor că a văzut cadavrele a cel puţin trei femei străine moarte în atac.

Restaurantul este o destinaţie regulată a comunităţii internaţionale din capitala afgană şi se află în aceeaşi zonă cu Ambasada Norvegiei precum şi la o distanţă de mai puţin de un kilometru de mai multe ambasade occidentale cât şi de intrarea principală a sediului central al Forţei Internaţionale de Asistenţă de Securitate (ISAF).

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Sidiq Siddiqi a declarat că trei atentatori sinucigaşi au fost ucişi de forţele de securitate.

Operaţiunea a fost revendicată de un purtător de cuvânt al talibanilor potrivit caruia "în cursul unui atac sinucigaş într-un restaurant, unde luau masa mai multe persoane, au fost ucişi mulţi străini, inclusiv un important ofiţer german". Generalul Zahir Zahir a confirmat reporterilor că victimele, în afară de atacatori, sunt în număr de 14, dar nu a putut să spună câţi sunt afgani şi câţi străini. Schimbul de focuri, a "a durat cel puţin două ore". Acelaşi ofiţer superior a indicat printre victime se află proprietarul, managerul şi un agent de securitate al restaurantului .

La 12 ani de la răsturnarea regimului taliban, Afganistanul îşi caută încă drumul spre stabilitate şi pace la doar un an distanţă de încheierea, anunţată pentru 2014, a celei mai lungi şi complicate misiuni conduse vreodată de NATO, al cărei bilanţ rămâne incert şi marcat de numeroasele victime civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor