Maia Sandu, la Washington: Avem nevoie de susţinere pentru asigurarea independenţei energetice şi mizăm şi mai departe pe sprijinul SUA în realizarea reformelor

Maia Sandu, la Washington
Maia Sandu, la Washington (presedinte.md)

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a început luni, 5 decembrie, vizita în Statele Unite cu o întrevedere cu administratoarea Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională a SUA (USAID), Samantha Power şi o bună prietenă a ţării. Lidera de la Chişinău a mulţumit Statelor Unite pentru că, timp de peste 30 de ani, au susţinut şi susţin în continuare, inclusiv prin programele USAID, eforturile autorităţilor de la Chişinău de a transforma viaţa oamenilor spre mai bine.

„Începând cu anul 1992, datorită fondurilor de peste 1,7 miliarde de dolari oferite ţării noastre, Statele Unite ajută Republica Moldova să-şi modernizeze economia, creând întreprinderi mici şi mijlocii, agricultura - în special, sectorul vitivinicol, să-şi dezvolte turismul, industria uşoară şi cea creativă”, a declarat preşedinta Maia Sandu, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei prezidenţiale.

Şefa statului a menţionat, de asemenea, că partenerii americani susţin guvernarea de la Chişinău în angajamentul lor de a scăpa de corupţie şi de a reforma justiţia, în consolidarea societăţii civile şi a presei independente.

De asemenea, Maia Sandu i-a transmis administratoarei USAID mulţumiri pentru ajutorul angajat, de 75 milioane USD, ca asistenţă umanitară şi aproape 124 milioane USD ca asistenţă economică şi de securitate, pentru a gestiona consecinţele războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei şi a face faţă celei mai grave crize energetice de până acum.

În cadrul vizitei sale la Washington, preşedinta Maia Sandu a discutat şi cu Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite. Acestea au vorbit despre dificultăţile pe care le întâmpină Moldova şi întreaga regiune din cauza războiului Rusiei contra Ucrainei, şi despre soluţiile pe care guvernarea de la Chişinău încearcă să le găsească pentru a face faţă actualelor crize.

„Am subliniat importanţa sprijinului SUA pentru consolidarea democraţiei în ţara noastră şi pentru avansarea reformelor, în special după ce am devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Am vorbit, de asemenea, despre riscurile de securitate regională şi despre impactul crizei energetice asupra cetăţenilor noştri şi a economiei ţării, şi am spus că parteneriatul american este esenţial pentru a le face faţă”, a subliniat şefa statului.

În cadrul vizitei sale în Statele Unite, Maia Sandu s-a întâlnit şi cu directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva. Şefa statului a menţionat, în cadrul discuţiei, importanţa cooperării cu FMI pentru a atenua consecinţele economice şi sociale provocate de invazia rusă în Ucraina.

Totodată, Maia Sandu a subliniat că în prezent Republica Moldova trece prin cea mai severă criză energetică din existenţa sa, iar scopul autorităţilor este să ajute oamenii şi businessul să facă faţă preţurilor ridicate la energie.

La fel, a punctat şefa statului, e nevoie de programe care să sporească rezilienţa sectorului şi să contribuie la diversificarea surselor de energie. Kristalina Georgieva a menţionat că FMI rămâne deschis colaborării cu Republica Moldova şi este gata să crească asistenţa, pentru a ajuta la depăşirea actualei crize.

Maia Sandu a avut, de asemenea, o întrevedere cu Michael McCaul, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA. Cei doi oficiali au discutat despre relaţiile moldo-americane şi sprijinul oferit de partenerii din Statele Unite pentru agenda de reforme a guvernării R. Moldova.

Şefa statului şi-a exprimat recunoştinţa pentru adoptarea de către Congresul SUA, în aprilie 2022, a unei rezoluţii prin care este reafirmat sprijinul pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi parcursul democratic al Republicii Moldova.

De asemenea, preşedinta Sandu a apreciat decizia SUA de a trece pe lista de sancţiuni nouă persoane şi 12 entităţi pentru acte grave de corupţie, prejudicierea averii statului şi promovarea influenţei Rusiei în Republica Moldova, subliniind că asemenea acţiuni ajută la continuarea efortului de eradicare a corupţiei şi de consolidare a instituţiilor statului.

Preşedinta Maia Sandu a menţionat că Moldova mizează şi mai departe pe sprijinul Statelor Unite în realizarea reformelor, inclusiv în procesul de aderare la UE a ţării. De asemenea, avem nevoie de susţinere pentru asigurarea independenţei energetice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe