"Hai să fim serioşi" - Ce spune preşedintele panamez despre o eventuală "invazie" din partea SUA

Canalul Panama (Youtube - captură ecran)
Redacţia
23.01.2025

Întrebat la Davos dacă este îngrijorat că SUA ar putea invada statul după ce preşedintele Donald Trump a declarat că va lua înapoi Canalul Panama, preşedintele José Raul Mulino a răspuns „Să fim serioşi, să fim serioşi”, transmite Reuters.

Mulino a refuzat să răspundă la alte întrebări după ce a luat cuvântul în cadrul unei mese rotunde care a abordat „falia” Americii Latine la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF) din staţiunea elveţiană.

În discursul său de inaugurare de luni, Trump şi-a repetat aspiraţia ca Statele Unite să recupereze Canalul, care este o rută-cheie pentru transportul maritim mondial.

Trump nu a oferit detalii suplimentare cu privire la momentul sau modul în care intenţionează să recupereze Canalul - care este teritoriul suveran al unui aliat -, dar a refuzat anterior să excludă posibila utilizare a forţei militare, atrăgând critici din partea prietenilor şi duşmanilor Washingtonului din America Latină deopotrivă.

El a repetat, de asemenea, acuzaţiile anterioare împotriva Panama de încălcare a promisiunilor făcute pentru transferul final al căii navigabile strategice în 1999 şi de cedare a operării acesteia către China, acuzaţii pe care guvernul panamez le-a negat vehement.

Mulino a declarat luni pe X că Panama a administrat canalul în mod responsabil pentru comerţul mondial, inclusiv pentru Statele Unite, şi că acesta „este şi va continua să fie panamez”.

În sesiunea WEF, Mulino a repetat poziţia guvernului, spunând că a respins „în întregime tot ceea ce a spus dl Trump, în primul rând pentru că a fost fals şi în al doilea rând deoarece Canalul Panama aparţine Panama şi va continua să aparţină Panama”.

„Canalul Panama nu a fost o concesie sau un cadou din partea Statelor Unite”, a spus el, adăugând că acesta a fost creat printr-o serie de tratate care datează din 1903.

Statele Unite au construit în mare parte canalul şi au administrat de decenii teritoriul din jurul pasajului.

Însă, în 1977, SUA şi Panama au semnat o serie de acorduri care au pregătit terenul pentru revenirea canalului sub controlul deplin al Panama. Statele Unite l-au predat în 1999, după o perioadă de administrare comună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor