Fondatorul Falun Gong asistă la Conferinţa anuală de la New York
alte articole
Purtând tricouri galbene sau jachete albastre, practicanţii Falun Gong, o disciplină spirituală tradiţională chineză, au putut fi văzuţi în perioada 11 - 14 mai, în jurul multor obiective turistice din New York, demonstrând exerciţii lente şi înmânând broşuri. În mijlocul evenimentelor desfăşurate în spaţiile publice ale oraşului, vineri, trecătorii de pe strada 42nd au putut asista la o paradă impresionantă.
Pe 14 mai, cei peste 10.000 de practicanţi veniţi din numeroase ţări s-au strâns la Centrul Barclays din Brooklyn pentru a participa la o conferinţă în care au vorbit despre experienţele personale legate de disciplina de auto-îmbunătăţire, dar şi de modul în care au expus una dintre cele mai brutale persecuţii din istoria modernă - care are loc în prezent în China.
Maestrul disciplinei spirituale, domnului Li Hongzhi, cel care a făcut publică şcoala Falun Gong în 1992 în China, a luat cuvântul la conferinţă.
Domnul Li a predat pentru prima dată în public practica spirituală tradiţională chineză Falun Gong, numită şi Falun Dafa, în China, cu un sfert de secol în urmă, pe 13 mai 1992. Practicanţii Falun Dafa sărbătoresc la această dată Ziua Mondială a Falun Gong.
Disciplina spirituală Falun Gong predă cinci seturi de exerciţii şi propune un stil de viaţă călăuzit de principiile Adevăr - Compasiune - Toleranţă. Fiind o şcoală privată, perfecţionată în privat din vremuri îndepărtate, disciplina a fost predată public pentru prima oară la un Târg Oriental de Sănătate din Beijing, în mai 1992, după care s-a răspândit rapid prin viu grai în întreaga Chină, fiind extrem de bine primită atât de către populaţie, cât şi de autorităţi. În 1996, un "sondaj" al autorităţilor estima că existau circa 70-100 de milioane de practicanţi în China.
Deşi Falun Gong nu avea nicio formă de organizare sau personal, popularitatea disciplinei, expusă de sondajul din 1996, a fost considerată de fostul lider al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, drept o provocare pentru regimul comunist chinez. Partidul Comunist şi organizaţiile aferente aveau, la momentul respectiv, mai puţini membri cotizanţi decât numărul rezultat în urma sondajului.
Au urmat trei ani în care conducerea de Partid s-a arătat tot mai puţin binevoitoare la adresa disciplinei spirituale, însă, spre nemulţumirea liderilor comunişti, acest lucru nu a scăzut popularitatea Falun Gong. Speriat că pierduse controlul asupra populaţiei, la 20 iulie 1999, dictatorul comunist chinez Jiang Zemin a lansat o campanie de eradicare a mişcării, aplicând cele mai brutale mijloace.
Datorită popularităţii disciplinei spirituale, societatea, inclusiv numeroşi membri de Partid, s-au opus campaniei împotriva Falun Gong, astfel că, pentru a câştiga suportul maselor, Jiang Zemin a început în paralel o campanie de calomniere la adresa aderenţilor mişcării spirituale.
Acestui adevărat genocid organizat de Partidul Comunist împotriva mişcării spirituale Falun Gong i-au căzut victime zeci de milioane de oameni - cei mai mulţi ucişi cu brutalitate în închisori sau lagărele de muncă ale Chinei, sau victime ale industriei de recoltare forţată de organe de la practicanţii Falun Gong deţinuţi în lagăre de muncă.
Din 1999, pentru a opri eliminarea fizică a colegilor din China, practicanţii din interiorul şi din afara Chinei au încercat să clarifice oamenilor ce este Falun Gong şi care sunt motivele pentru care regimul chinez a recurs la o persecuţie care include atrocităţi precum recoltarea forţată de organe.
La conferinţa de la New York de pe 14 mai, domnul Li Hongzhi, care locuieşte la New York din 1995, a luat cuvântul la începutul după-amiezii timp de aproximativ două ore.
Emel Akan, Irene Luo şi Petr Şvab au contribuit la acest articol.