Produsele Lenovo folosite pentru spionaj - Statul Major american avertizează

O nouă companie chineză ajunge pe lista neagră a Pentagonului din cauza îngrijorărilor privind spionajul cibernetic. Lenovo intră astfel într-un club "select" al unor firme controlate de regimul chinez - Huawei, ZTE, Xiaomi - a căror produse sunt suspectate de spionaj.
Laptop Lenovo. (STR/AFP/Getty Images)
Gina Zaragiu
25.10.2016

Personalul Pentagonului a recomandat recent interzicerea echipamentele realizate de către producătorul chinez Lenovo pe fondul temerilor legate de spionajul cibernetic împotriva reţelelor Pentagonului, potrivit unor oficiali citaţi de Freebeacon.

Un raport intern recent realizat de către Direcţia de Informaţii J-2 a arătat că oficialii departamentului de securitate cibernetică sunt îngrijoraţi că produse Lenovo - computerele dar şi dispozitivele portabile - ar putea introduce componente vulnerabile în lanţul de aprovizionare al Departamentului Apărării, care prezintă riscuri de spionaj cibernetic, au declarat oficialii familiarizaţi cu raportul.

"Lanţul de aprovizionare" este modul în care Pentagonul se referă la reţeaua globală de furnizori care furnizează componente cheie pentru arme şi alte sisteme militare.

Raportul făcut de J-2 a fost trimis la 28 septembrie, conţinea, de asemenea, un avertisment că Lenovo încearcă să achiziţioneze companii americane din domeniul tehnologiei informaţiei în încercarea de a obţine acces la informaţii secrete ale Pentagonului şi ale reţelelor de informaţii militare.

Raportul a avertizat că utilizarea produselor Lenovo ar putea facilita colectarea cibernetică (spionaj, n.r.) de informaţii atât confidenţiale căt şi neconfidenţiale, dar încă sensibile - din reţelele militare americane.

Un oficial a declarat că echipamentul Lenovo a fost detectat în trecut în timp ce executa manevre de "beaconing - (semnalizare-comunicare n.r.)" - comunicare secretă cu utilizatorii de la distanţă în cursul activităţilor de spionaj.

"Nu ar trebui să existe nici o posibilitate că firma în cauză, sau orice companie din China, să facă afaceri în Statele Unite, după toate incidentele recente de hacking", a spus oficialul.

Circa 27 la sută din acţiunile companiei Lenovo Group Ltd. sunt deţinute de Academia Chineză de Ştiinţe, un institut de cercetare guvernamental, controlat de regimul comunist.

În luna aprilie, un expert în imagistică spaţială, Zhou Zhixinde, de la Academia Chineză de Ştiinţe, a fost numit într-un post de conducere în noua Forţă de Sprijin Strategică a armatei chineze, o unitate responsabilă de spaţiu, cibernetică şi război electronic.

Agenţia americană NSA a acuzat China de spionaj cibernetic pe scară largă atât împotriva Pentagonului cât şi a contractorilor americani şi străini de apărare.

Potrivit Departamentului de Securitate Internă, începând din septembrie 2014 calculatoarele Lenovo au avut încărcat un adware numit Superfish, care ar putea permite hackerilor falsificarea protocoalelor de comunicare securizată cu ajutorul tehnicii de tipul "man-în-the-middle" (care interceptează comunicarea dintre două sisteme - n.r). Atacurile permit hackerilor să preia browserele web securizate.

Lenovo a cumpărat Motorola Mobility, divizia de telefonie mobilă a companiei Motorola în 2014, şi, în trecut a încercat să cumpere compania canadiană de telefonie mobilă Blackberry.

Agenţiile de informaţii americane au avertizat în august 2015 că Lenovo, împreună cu o altă firmă chineză cunoscută pentru legăturile sale cu guvernul chinez, Huawei Technologies, au livrat aproximativ 80.000 de calculatoare mai multor naţiuni din Caraibe. Calculatoarele aveau preinstalat spyware (viruşi destinaţi spionajului cibernetic), care permitea accesul neautorizat de la distanţă.

Nu numai Pentagonul este îngrijorat de proliferarea spionajului cu dispozitive chineze.

Publicaţia Australian Financial Review a relatat în 2013 că toate serviciile de informaţii numite "Cinci ochi": ale SUA, Marii Britanii, Australiei, Canadei şi Noi Zeelande au interzis cu desăvârşire utilizarea calculatoarelor Lenovo datorită preocupărilor legate de potenţialul spionaj cibernetic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor