Liderul protestelor din R.Moldova: ”Un stat captiv poate fi eliberat. Cu asta ne ocupăm” (interviu)

Andrei Năstase, preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, vorbeşte într-un amplu interviu acordat Epoch Times despre modul în care protestatarii vor să forţeze ”oligarhia criminală” să elibereze instituţiile-cheie.
Protest anti-guvernamental în R. Moldova.
Protest anti-guvernamental în R. Moldova. (independent.md)

În opinia sa, actualele partide pro-europene compromise trebuie înlocuite de o forţă politică nouă credibilă, în caz contrar sprijinul popular pentru integrarea europeană riscând să se diminueze şi mai mult. Liderul Platformei Civice Demnitate şi Adevăr explică şi de ce optează pentru alegeri anticipate.

Epoch Times: Domnule Andrei Năstase, ce alternative politice ar putea apărea în R.Moldova din actuala mişcare de protest? Vedem că neîncrederea în întreaga clasă politică este uriaşă, niciun lider din R.Moldova nu întruneşte, conform ultimelor sondaje, mai mult de 10% din preferinţele populare. Se va transforma Platforma DA în partid politic?

Am spus-o încă de la apariţia sa: Platforma Civică Demnitate şi Adevăr nu a apărut cu scopul de a se transforma într-un partid politic şi acest lucru rămâne în vigoare ca o sentinţă morală.

Personal, mi-aş fi dorit ca după protestele din 5 aprilie, 3 mai sau 7 iunie revendicările populare să fie îndeplinite de această guvernare: să fie demişi şefii instituţiilor corupte, care au comis în mod cinic şi penal jaful miliardului, să se depolitizeze instituţiile de stat, politicienii vinovaţi să fie traşi la răspundere. Dacă aceste lucruri se întâmplau, cu siguranţă astăzi nu mai aveam corturi în Oraşul Demnităţii din centrul capitalei, dar şi un nivel atât de înalt al neîncrederii faţă de actuala clasă politică.

Această guvernare, însă, aflată la cheremul unui singur individ, oligarhul şi mogulul Plahotniuc, nu a îndeplinit absolut nicio revendicare, iar de aici şi necesitatea obiectivă de amplificare a forţei protestatare pentru a obţine reacţii adecvate de la autorităţi.

În privinţa unei construcţii politice de alternativă trebuie să precizez că o asemenea forţă este pur şi simplu iminentă şi inevitabilă şi va veni să umple vacuumul apărut în zona proeuropeană a eşichierului politic din Republica Moldova. Or, aşa - numitele partide proeuropene, - PLDM, PD şi PL, - s-au discreditat completamente şi iremediabil în faţa alegătorilor, au compromis însăşi ideea integrării europene a ţării noastre.

Sunt convins că la identificarea unei noi forţe politice, formate din cei mai integri şi profesionişti cetăţeni pe care-i poate avea astăzi Republica Moldova, şi care pot fi agreaţi de popor, vor participa şi mulţi din cei care astăzi participă activ la protestele în masă. Platforma DA va rămâne însă aceeaşi forţă civică, subliniez – civică, de care şi viitoarea guvernare trebuie să se teamă.

Se creează impresia că regimul oligarhic face tot posibilul pentru a contracara orice încercare de apariţie a unei forţe pro-europene veritabile, curate, un competitor al aşa-ziselor forţe pro-europene pe culoarul de centru-dreapta. Cum veţi contracara acest blocaj?

Protestul din Piaţa Marii Adunări Naţionale este unul pro-european şi se desfăşoară sub drapelele Republicii Moldova şi Uniunii Europene. Actuala clasă politică oligarhică, controlând 90% din mass-media, a şantajat atât electoratul, cât şi partenerii noştri occidentali cu faptul că ei ar constitui alternativa monopolistă a vectorului proeuropean.

La 30 noiembrie, cetăţenii nu au votat pentru PLDM, PD şi PL pentru că erau partide în care să aibă încredere, ci mai mult din teama ca forţele pro-ruse să nu revină la guvernare. Filat, Plahotniuc, Ghimpu au făcut tot posibilul ca în ultimii ani să nu apară o alternativă proeuropeană veritabilă şi obstrucţionează în continuare acest lucru, dar de aici vine şi marele pericol. La 30 noiembrie deja s-au prezentat mult mai puţini alegători decât la scrutinele electorale precedente. În ultimul sondaj, peste 45% din respondenţi au spus că nu au cu cine vota, iar majoritatea absolută a acestora o reprezintă alegătorii pro-europeni.

Cu aceste partide compromise şi cu lipsa unei alternative proeuropene reale, riscăm ca la viitoarele alegeri, fie că vor fi ele anticipate sau ordinare, să pierdem definitiv şansa integrării europene. Pentru că în ultimii 6 ani, de la 75% cetăţeni care îşi doreau integrarea europeană, astăzi am ajuns la 37%, deoarece oamenii, din păcate, asociază aceste trei partide putred de corupte cu Europa.

Guvernarea se va opune, inevitabil, procesului de edificare a unor noi forţe politice proeuropene, dar cu siguranţă va eşua, pentru că nu te poţi opune unor procese politice obiective.

Ce asemănări sunt în opinia Dvs. între protestele masive de stradă din Republica Moldova şi ceea ce a însemnat Euromaidanul din Ucraina?

Atât protestele din Ucraina cât şi cele din Republica Moldova au apărut ca o reacţie la corupţia clasei politice. Şi la Chişinău şi la Kiev au protestat şi protestează oamenii demni, curajoşi, care nu au mai putut suporta să fie umiliţi de o oligarhie criminală. Şi acolo şi aici se protestează sub drapelele naţionale şi cele ale Uniunii Europene.

Cum vreţi să obţineţi scoaterea statului din captivitate prin alegeri anticipate? Nu înseamnă asta doar înlocuirea actualei puteri corupte cu forţele pro-ruse, în lipsa unei noi alternative politice credibile? Nu riscaţi să înlocuiţi o guvernare ilegitimă cu alta?

Baubaul cu „vor veni tancurile” ruseşti a fost folosit cu succes şi în alegerile din 30 noiembrie. Noi trebuie să înţelegem un alt lucru, dovedit în ultimii 6 ani: cu cât aceşti falşi proeuropeni se vor afla mai mult la guvernare, cu atât sentimentul politic proeuropean îşi va pierde din popularitate. Aspiraţiile europene rămân vii în Moldova, dar nu mai au suport electoral cei care au compromis ideea europeană, au speculat-o cu scopul de a se îmbogăţi pe spatele poporului.

Eu şi colegii mei suntem siguri că în condiţiile eliberării instituţiilor de stat din captivitate, iar aici mă refer în primul rând la Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Electorală Centrală şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului, putem să avem alegeri libere şi corecte, care să ofere şanse egale tuturor participanţilor la scrutin. În aceste condiţii, sunt sigur că cetăţenii moldoveni vor avea suficient discernământ pentru a susţine masiv alternativa care va transforma indubitabil Republica Moldova într-un veritabil stat european.

Filat, Plahotniuc şi Ghimpu au făcut tot posibilul ca în ultimii ani să nu apară o alternativă proeuropeană veritabilă şi obstrucţionează în continuare acest lucru.

Este la ora actuală Republica Moldova un stat eşuat dată fiind criza de legitimitate, distribuţia inegală a resurselor, faptul că sistemul de guvernare e caracterizat de corupţie la nivel înalt, iar cetăţenii nu au acces la viaţa politică?

Republica Moldova este un stat captiv. O spun oficialii europeni, în primul rând secretarul General al Consiliului Europei, europarlamentari, politicieni de la Bucureşti. O spune şi ambasadorul american, dar în primul rând o spun şi cetăţenii Moldovei care, iată, la ultimul miting de duminica trecută au votat Rezoluţia privind caracterul captiv al Republicii Moldova, adică un stat cu instituţii care nu mai pot funcţiona. O ţară care este dirijată dintr-o clădire privată unde apropo, pe patru octombrie, zeci de mii de cetăţeni au protestat vehement, înţelegând că tocmai acolo se află creierul oligarhiei criminale. Un stat captiv poate fi eliberat, poate fi reabilitat – cu asta ne ocupăm noi acum.

De ce aluat Consiliul Marii Adunări Naţionale decizia de a forma Garda Poporului? Nu riscă această iniţiativă să ducă la violenţe de care vor încerca să profite forţele pro-ruseşti?

Nu există niciun pericol de acest gen. Dimpotrivă, Gărzile populare sunt permise de legislaţie. În ce priveşte Garda poporului, care va activa sub egida Consiliului Marii Adunări Naţionale, aceasta va avea scopul major de a proteja protestatarii. Pe viitor, aceste structuri, în colaborare cu autorităţile publice locale, pot fi antrenate în menţinerea ordinii publice în localităţile Republicii Moldova.

Dat fiind că partidele aflate la putere continuă să ignore cererile protestatarilor, ce acţiuni veţi întreprinde în continuare?

Cu siguranţă, vom amplifica presiunile asupra acestei guvernări. Deja am demarat campania de colectare a semnăturilor pentru iniţierea unui referendum privind modificarea procedurii alegerii şefului statului, în condiţiile în care partidele puterii compromise vor să-l aleagă cu 51 de voturi, în Parlament.

Vom continua discuţiile cu partenerii noştri occidentali, pentru a intermedia accesul la autorităţi în vederea determinării acestora să îndeplinească etapizat revendicările Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie . Vor urma şi alte acţiuni de protest, inclusiv în ziua în care Parlamentul în sfârşit se va reuni, pentru a-i demite pe şefii instituţiilor capturate şi a iniţia procedura de identificare a unor conducători integri.

Alegerile anticipate sunt inevitabile deoarece oligarhia criminală nu dă semne de reacţie adecvată, iar cetăţenii nu mai pot accepta înjosirea de a fi jefuiţi şi de a trăi în continuare într-un stat captiv. Până atunci, însă, trebuie să ne asigurăm că scrutinul se va desfăşura în condiţii libere şi corecte, cu o Comisie Electorală Centrală scoasă din captivitate, cu numirea altor membri, pe criterii coordonate cu societatea civilă. La fel, vom cere schimbări esenţiale la CCA, Compania Publică Teleradio Moldova şi alte instituţii aservite oligarhiei criminale.

Încercarea de ocupare a Parlamentului a fost parte din acest demers de a elibera instituţiile captive?

Nu există în istorie niciun caz în care un stat captiv să fi fost eliberat într-o clipită, într-o singură zi sau chiar lună. E un proces care durează, pentru că, în fond, în cazul Republicii Moldova vorbim de captivitatea tuturor instituţiilor fundamentale, de la Parlament, Preşedinţie, Guvern la Procuratura generală, CNA, CNI, CCA, CSM, CSJ, Curtea de Apel, instanţele de judecată din întreaga ţară, în special cele din municipiul Chişinău.

Nu poţi să repari o construcţie statală mutilată timp de 24 de ani, cu prisosinţă în ultimii şase ani, într-o singură zi. Pe noi nu ne interesează intrarea în nişte edificii paralizate. Pe noi ne interesează determinarea guvernării corupte fie de a da curs revendicărilor populare din Proclamaţia Marii Adunări Naţionale, fie de a-şi prezenta demisia.

Iată de ce înainte de 4 octombrie am cerut în repetate rânduri convocarea şedinţei extraordinare a legislativului, guvernului şi preşedintelui pentru ca împreună cu reprezentanţii Consiliului Marii Adunări Naţionale să purcedem în regim de urgenţă la îndeplinirea revendicărilor poporului.

În acest sens nu am fi ieşit din Parlament până nu ne luam ţara înapoi, până nu obţineam scoaterea statului din captivitate, chiar dacă ar fi fost nevoie să stăm acolo zile sau săptămâni întregi. Din păcate, guvernarea lui Plahotniuc a decis să întoarcă spatele cetăţenilor, să nu dea curs propunerii noastre , să tragă în mod cinic şi laş de timp, să mimeze alegerea unei figuri obediente la Banca Naţională a Moldovei şi să recurgă la alte scamatorii.

Totuşi pentru ei se apropie vertiginos sezonul rece, ţara se află în pragul incapacităţii de plăţi, efectele jafului de miliarde se fac simţite în cel mai drastic mod, prin urmare zilele oligarhiei criminale sunt numărate.

Andrei Năstase este preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale şi membru al Platformei Demnitate şi Adevăr.