Frauda bancară din Republica Moldova va fi investigată în continuare de Kroll

Compania Internaţională Kroll va investiga şi cea de-a doua fază e fraudei din sistemul bancar al republicii Moldova.
Clădirea Parlamentului R. Moldova (Epoch Times)
Maria Maevschi
08.10.2015

Banca Naţională a Moldovei (BNM) s-a decis, într-un final, să angajeze compania Kroll pentru a efectua o investigaţie mai detaliată precum şi pentru a pregăti şi a implementa o strategie de recuperare, în folosul Republicii Moldova, a activelor dispărute din cele trei bănci, Banca de Economii SA, BC BANCA SOCIALĂ SA şi BC UNIBANK SA, care s-au prăbuşit la sfârşitul anului 2014, însă de data aceasta munca va fi împărţită cu compania juridică internaţională Steptoe & Johnson LLP. Decizia a fost luată în urma unei licitaţii desfăşurate în august 2015.

Pe toată perioada investigaţiei, care va dura 16 săptămâni, BNM va fi informată cu regularitate cu privire la evoluţia investigaţiilor, iar la sfârşit Kroll şi BNM vor decide asupra unui termen mai extins de investigaţie, precum şi asupra strategiei de recuperare a activelor.

„Aceasta este o problemă complexă, pentru care vor fi necesare mai multe luni de investigaţii pentru a stabili amploarea reală a presupuselor nereguli financiare şi pentru a începe recuperarea activelor. BNM este încrezătoare că a angajat echipa potrivită şi că aceste companii - Kroll şi Steptoe & Johnson - sunt determinate să o sprijine atât în identificarea şi pedepsirea persoanelor implicate, cât şi în obţinerea unei recuperări financiare maxime posibile. BNM face apel către societate să i se ofere echipei timp pentru a-şi desfăşura lucrările care, implicit, vor fi efectuate în mod confidenţial. BNM va fi informată în mod regulat cu privire la progresul investigaţiilor şi va oferi publicului date suplimentare, atunci când va fi necesar”, se mai arată într-un comunicat de presă al BNM.

Kroll se află deja la cea de-a doua investigaţie a fraudei bancare din Moldova. Prima oară, compania Kroll a fost angajată să desfăşoare etapa iniţială a investigaţiilor asupra dispariţiei unui miliard de dolari din tre bănci din ţara noastră şi a unui număr de credite neperformante care a dus la gaura din sistemul bancar al Moldovei.

În urma primei investigaţii, principalul suspect în raportul Kroll apărea actualul primar de Orhei, omul de afaceri, Ilan Shor, datorită împrumuturilor neperformante luate pentru cinci firme care îi aparţin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor